Otvoren Sajam obrazovanja i zapošljavanja

Sajam obrazovanja i zapošljavanja u Kragujevcu, posle dvogodišnje pauze, danas je svečano otvoren na Šumadija sajmu. Ove godine među 70 izlagača, polovinu čine predstavnici obrazovnih ustanova, a drugu polovinu poslodavci koji su iskazali potrebu za oko 800 radnih mesta. Sajam je otvorila Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, u prisustvu Miroslava Petrašinovića, predsednika Skupštine grada, članova Gradskog veća, predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje, Univerziteta itd.

Danas će mnogi mladi ljudi možda naići na svoj sudbinski putokaz. Ovde se predstavlja kompletno srednje, više i visoko obrazovanje. Ali ono što je najvažnije, biće im omogućen direktni kontakt sa poslodavcima i sa tržištem rada. Svi smo svesni da u 21. veku nije nepismen onaj ko ne zna da čita i piše, već će biti nepismen onaj ko ne želi i nije spreman da kontinuirano, celog života uči i nadograđuje svoje već stečeno znanje – kazala je Biljana Ilić Stošić.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, prof. dr Petar Veselinović istakao je da ovaj sajam predstavlja jednu dobru simbiozu teorije i prakse, kao i d sea tržište rada u našoj zemlji, produbljuje i postaje fleksibilnije.

Kragujevačka privreda koja je u velikoj ekspanziji, po svim osnovama, i stranim direktnim ulaganjima, i svim onim investitorima koji dolaze, i u realni i finansijski sektor, traži kvalitetne kadrove. Univerzitet u Kragujevcu, sve srednje škole, siguran sam, da svojom ponudom, osavremenjavanjem studijskih programa i modula, itekako mogu da ponude kvalitetne kadrove, i da kroz one studijske programe koji u osnovi podrazumevaju stručnu praksu, postignemo ono što želimo, a to je kvalitetne radnike svih zanimanja, da svi mogu da biraju, i da tržište radne snage koje je bilo prilično plitko, polako produbimo, i da se više ne podrazumeva da na jednom radnom mestu ostanemo do penzije – kazao je Veselinović.

Gorica Bačanin, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje zahvalila se izlagačima na ovom sajmu koji u Nacionalnoj službi za zapošljavanje prepoznaju dobrog i pouzdanog partnera. Ove godine na sajmu učestvuje 30 poslodavaca koji iskazuju potrebu za preko 800 radnih mesta.

Aleksandar Lazović, direktor Šumadija sajma istakao je da je veoma ponosan na to što se Sajam obrazovanja i zapošljavanja ponovo organizuje posle dvogodišnje pauze, i što je okupio veliki broj izlagača i posetilaca.

Prilika je da se pohvalimo velikim brojem izlagača, privrednika, preduzeća i svih onih koji potražuju ove radnike ili imaju problema sa zapošljavanjem određenih profila. To nam apsolutno govori da posla ima, svi trendovi i tendencije idu u prilog ovoj činjenici, radi se, gradi se, kako to prilikom nedavne posete Kragujevcu reče predsednica Vlade – kazao je Lazović.

Najviše slobodnih poslova na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja ponuđeno je licima mašinskih i metalskih zanimanja, od trećeg do sedmog stepena stručne sprema (bravari,zavarivači,bravari monteri,operateri na CNC mašinama, diplomirani mašinski inženjeri različitih smerova). U ponudi su i radna mesta za magacionere, električare, viljuškariste, šivače, konfekcionare, kuvare, konobare, stolare i tapetare.

Među poslodavcima su Wacker Neuson, Adient Seating, Simens Mobility, Yanfeng Seating,Forma ideale, Nikom, Adient Interiors, HTD Šumarice, Berteks tekstil, Trigano prikolice, Trnava promet, Zastava kovačnica, Tehničko remontni zavod i drugi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar