Otvoren Karnegi hol u Njujorku

Prvi crnogorski svetovni vladar, knez Danilo I Petrović, doneo je 1855 godine Zakonik, kojim je nastojao da učvrsti pravni poredak i individualizuje imovinska prava po uzoru na rimsko pravo. Zakonikom su izjednačena prava svih građana nezavisno od nacionalnosti i religije, mada Crnu Goru, kako je precizirano u Zakoniku, nastanjuju isključivo Crnogorci i Brđani koji su svi Srbi pravoslavne vere.

Odigrala se 1865 godine prva pljačka voza u SAD-u.

Rođen je 1883 godine srpski kompozitor i muzički pisac Petar Konjović, rektor Muzičke akademije u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti i upravnik Muzikološkog instituta. Inspirisao se narodnim melosom i snažnom muzičkom individualnošću je učvrstio nacionalni smer u srpskoj muzici. Dela: opere „Knez od Zete“, „Vilin veo“, „Koštana“, „Seljaci“, zbirke solo pesama „Moja zemlja“, „Lirika“, knjige „Stevan Mokranjac“, „Miloje Milojević“, „Knjiga o muzici“.

U Njujorku je 1891 godine otvoren Karnegi hol gostovanjem Čajkovskog.

U Londonu je 1949 godine potpisan ugovor kojim je osnovan Savet Evrope. Evropski savet predstavlja najstariju organizaciju i početni korak u integracionom procesu Evrope. Sedište organizacije je u Strazburu, a danas ova organizacija predstavlja glavni forum za pravna, socijalna, zdravstvena i ekološka pitanja u Evropi.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar