Otvoren „Empajer stejt bilding“ – poginuo Airton Sena

Zakonom o uniji Engleska i Škotska postale 1707 godine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije.

U Somboru je 1778 godine otvorena prva srpska učiteljska škola.

Crnogorci su 1858 godine u bitci na Grahovu, potukli znatno jače turske trupe. Posle te pobede, uz podršku Francuske, međunarodna komisija je 1860. odredila granice između Osmanskog carstva i Crne Gore, kojoj su pripojeni Grahovo, Rudine, Nikšićka Župa i Gornji Vasojevići.

U Srbiji su 1866 odine puštene u promet prve poštanske marke. Istog dana 1874. prve poštanske marke puštene su u promet u Crnoj Gori.

U je 1886 godine Čikagu je 50.000 radnika stupilo u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada, izražene u paroli „tri osmice“ – po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja. U sukobu s policijom ubijeno je 6 i ranjeno oko 50 radnika. Od 1889. ovaj dan se slavi kao Međunarodni praznik rada. U Srbiji je prvi put proslavljen 1894.

U Sarajevu je 1895 godine počeo saobraćati prvi električni tramvaj, zamijenivši dotadašnji tramvaj na konjsku vuču, a saobraćao je od Željezničke stanice do Latinske ćuprije. Sarajevo je tako postalo prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju. Linija je otvorena za Novu 1885. godinu kao probna, a tramvaje su tada pokretali konji. Prvi električni tramvaj imao je dvoja vrata, a mogao je primiti 24 putnika.

Zvanično je 1931 godine otvoren Empajer stejt bilding (engl. Empire State Building), 102 sprata visok njujorški oblakoder, tada najviša zgrada u svetu.

Na teritoriji Sovjetskog Saveza oboren je 1960 godine američki špijunski avion „U-2“. Pilot Frensis Pauers, koji se spasao iskakanjem, zarobljen je i u februaru 1962. razmenjen za jednog sovjetskog špijuna.

Japanski istraživač Naomi Uemura postao je 1978 godine prvi čovek koji je sam stigao na Severni pol, prešavši 950 kilometara na sankama s psećom zapregom.

U trci za „Veliku nagradu San Marina“ poginuo je 1994 godine brazilski automobilski as Ajrton Sena jedan od najboljih vozača formule 1.

Počela je 1995 godine operacija Bljesak, u kojoj je u dva dana Hrvatska vojska protjerala snage RSK iz Zapadne Slavonije.
U vazdušnim udarima NATO na SR Jugoslaviju pogođen je 1999 godine putnički autobus na mostu u Lužanima. Poginulo je najmanje 60 ljudi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar