Otvoren Centar za hiperbaričnu medicinu – Ulaganje u budućnost i zdravlje Kragujevčana

Centar za hiperbaričnu medicinu Fakulteta medicinskih nauka danas je zvanično otvoren u prostorijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika. Svečanom otvaranju prisustvovali su gradonačelnik Nikola Dašić, prof.dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i dr.

Otvaranje Centra rezultat je kvalitetne saradnje Grada Kragujevca sa Medicinom rada i Fakultetom medicinskih nauka. Sporazum o o poslovno – tehničkoj saradnji između ove tri ustanove potpisan je 29. decembra 2021. godine.

Grad Kragujevac je u renoviranje prostora uložio 22 miliona dinara, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava je obezbedio je prostor od 505 metara kvadratnih, a Fakultet medicinskih nauka opremu i prvu od ukupno 4 planirane hiberbarične komore i za to izdvojio 30 miliona dinara.

Taj zajednički rad dovodi do toga da budemo jedno veliko vezivno tkivo ovog grada, ovog društva, da budemo odgovorni i na usluzi onima zbog kojih postojimo, a to su građani grada Kragujevca. Ne mogu da vam opišem koliko sam kao gradonačelnik ponosan što u ovim izazovnim vremenima mogu da se podičim time kakve su ocene naših zdravstvenih radnika. Zbog toga sam ubeđen da uz ovakvu saradnju možemo sve.

Jako je važno da Kragujevac kao veliki industrijski i univerzitetski centar bude i centar u kome može da se pruži kompletna, potpuna, kvalitetna zdravstvena usluga. Mislim da je ovo veliki korak u tom pravcu.

Ovom investicijom u zdravlje naših građana mi dugoročno smanjujemo troškove lečenja s obzirom na to da takav vid lečenja predstavlja pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. – kazao je gradonačelnik Dašić.

Do sada nije postojala ni jedna hiperbarična komora u okviru državnog zdravstvenog sistema u gradu. Pacijenti koji su imali potrebe za takvom vrstom lečenja, odlazili su do sada u Vrnjačku Banju, Beograd ili Aranđelovac. Kapacitet Centra za hiperbaričnu medicinu u ovom momentu je oko 500 pacijenata, odnosno oko 11000 tretmana godišnje.

Nada Milovanović, v.d direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika zahvalila se na saradnji gradonačelniku Nikoli Dašiću i dekanu Fakulteta medicinskih nauka, Vladimiru Jakovljeviću kao i članovima njihovih radnih timova na brzoj realizaciji ovog projekta, s obzirom na to da je sporaum o poslovno-tehničkoj saradnji potpisan krajem prošle godine.

Grad Kragujevac je 21. maja 2018. godine preuzeo osnivačka prava nad Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac i kroz program subvencija omogućio stabilnije poslovanje, a ovakvom podrškom obezbeđuje naše pozicioniranje u ovoj oblasti – kazala je Nada Milovanović.

Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka istakao je da će Centar za hiperbaričnu medicinu koji će funkcionisati kao organizaciona jedinica ovog fakulteta omogućiti pre svega kvalitetnu uslugu pacijentima, kao i adekvatnu edukaciju užim specijalistima iz oblasti hiperbarične oksigenacije. U poslednjih nekoliko godina, Fakultet medicinskih nauka je postao prepoznatljiv brend po pitanju edukacije kadrova iz ove oblasti. Centrom za hiperbaričnu medicinu će rukovoditi prof.dr Nebojša Anđelković, internista subspecijalista hematologije i hiperbarične medicine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar