Otvoren 19. Šumadijski sajam poljoprivrede

Grad Kragujevac i Šumadija su ovih dana epicentar dešavanja u agraru u Republici Srbiji, a nije pretenciozno reći ni preko granica naše zemlje jer je ovo najveći sajam poljoprivrede na prostorima južno od Save i Dunava, rekla je prilikom otvaranja  Šumadijskog sajma poljoprivrede, 19. po redu, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga. Sajam iz godine u godinu raste i povećava se broj izlagača i posetilaca i na to smo posebno ponosni jer su Šumadija i Srbija bogate potencijalima za proizvodnju hrane. Ona je podsetila da su događaji u svetu pokazali da država koja ima hranu je moćna država, jer nezavisnost u proizvodnji hrane je dokaz da je i sama nezavisna i suverena.

Država zna da treba uložiti u poljoprivredu i u tom pravcu ide korak po korak jer su poljoprivredni proizvodi i proizvodnja hrane, strateški proizvodi. Zato je rebalansom budžeta opredeljeno  još 34 milijarde dinara dodatnih sredstava, rekla je Ilić Stošić, načelnica ŠUO i dodala da to znači da će poljoprivrednik umesto dosadašnjih devet  hiljada dinara po hektaru dobijati 18 hiljada.

Organizatorima i izlagačima, načelnica ŠUO, Ilić Stošić, poželela je plodne sajamske dane, uspešno sklopljene poslove, razmenjeno znanje, ideje i iskustvo.

Na otvaranju se, u ime pokrovitelja manifestacije, obratio predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović, koji je istakao da, iako se ubrzano razvija kao IT i centar haj – tek industrije, grad Kragujevac ne zaboravlja svoje korene i značajnim povećanjem  agrarnog budžeta i brojnim projektima podrške za lakši život, podržava temelj srpskog društva – selo i poljoprivredu.

Želimo da pronađemo ravnotežu između modernizacije i očuvanja naših sela, jer su poljoprivreda i ruralni sektor, ključni stubovi svake uspešne nacije, poručio je Petrašinović. Pored značajnih napora i resursa koje smo uložili  u revitalizaciju sela, realizovanih brojnih projekata za olakšan  život na selu kao što su  rekonstruisane škole, izgrađena dečija igrališta i tereni za male sportove, asfaltirane brojne ulice, rešeni su problemi ulične rasvete, ali nastojimo da oživimo selo kroz različite manifestacije i aktivnosti, kao što su Šumadijski dani šljive, Šumadijske zimske igre i drugo, podsetio je predsednik Petrašinović. Sajmom, koji iduće godine obeležava dve decenije postojanja, želimo da pokažemo da grad Kragujevac čvrsto veruje u budućnost sela i poljoprivrede. Nastavićemo da podržavamo naše seljake, kako bismo zajedno izgradili jaču i prosperitetniju Šumadiju i Srbiju, poručio je predsednik Petrašinović.

Aleksandar Štajn, direktor Sajma, u ime domaćina, poželeo je dobrodošlicu i zahvalio se izlagačima na ukazanom poverenju što Šumadija sajam vide kao pouzdanog partnera u prezentovanju svojih proizvoda, prijateljima sajma i gradu Kragujevcu kao pokrovitelju čitave manifestacije koja sledeće godine beleži svoj jubilej.

Pored brojnih posetilaca, izlagača, prijatelja sajma, manifestaciji su prisustvovali predstavnici Gradske uprave, Privredne komore, Ambasade Mađarske.

Post Author: Milan

Ostavi komentar