Otvoren 13. Međunarodni sajam lova, ribolova i lovnog turizma „Kraguj M“

U organizaciji preduzeća „Meteor Stil“, u saradnji sa Lovačkim savezom centralne Srbije, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca danas je na Šumadija sajmu otvoren 13. Međunarodni sajam lova, ribolova i lovnog turizma „Kraguj M“. U prisustvu predsednika Lovačkog saveza Srbije Bratislava Ćirkovića, predsednika Lovačkog saveza Centralne Srbije Tomice Radosavljevića, brojnih gostiju i izlagača, sajam je otvorio gradonačelnik Nikola Dašić.

Kragujevac je pravo mesto da se ovakva tradicija baštini ne samo zato što ima tradiciju u proizvodnji lovačkog i svakog drugog naoružanja, već i zbog toga što je ovde 1887. godine formirano prvo lovačko društvo u Srbiji. Nakon toga osnovane su i druge lovačke družine u Šumadiji, a dve godine kasnije i Beograd je dobio Lovački klub. Ipak, taj žar i ta iskra krenula je iz Kragujevca, istakao je Nikola Dašić.

Danas sa 8500 lovaca i 400 organizacija i klubova koje okupljaju ribolovce, dolazimo do ozbiljne cifre i shvatamo koliku važnost imaju lov i ribolov, ne samo za druženje, nego i za održavanje i selekciju populacije divljači, kazao je Dašić i poželeo kvalitetan sajam i dobru lovnu sezonu.

Prema rečima Dragoljuba Dimovskog direktora preduzeća „Meteor Stil“, ovaj sajam već ulazi u lepu tradiciju i mi moramo da budemo prvi u Srbiji. Pobediti – to je najlepša stvar, a mi jurimo „Lorist“ koji ima 50 i nešto godina tradicije. Ovaj sajam je svake godine sve bolji i bolji, uvek imamo nove učesnike, danas 25 izlagača. Posebnu zahavalnost Dimovski je uputio Zastava oružju koje je na sajmu 13 put zaredom. Biće lepih dešavanja, dosta je izlagača, sajam je edukativnog karaktera i očekujem što više posetilaca, poručio je Dimovski.

Sajam lova, ribolova i lovnog turizma je jedinstvena manifestacija u ovom delu Srbije, istakao je generalni direktor Šumadija sajma Aleksandar Štajn. Činjenica da se ova manifestacija održava 13. put govori o tome da ona poseduje kvalitet, bogatu sajamsku ponudu i prateće sadržaje. Ono što je za nas najznačajnije je da se ovde nalaze zadovoljni izlagači i posetioci, što je potvrda opravdanosti postojanja ove manifestacije i mi ćemo kao partneri i saradnici i ubuduće učestvovati u organizaciji sajma.

Prisutne su pozdravili predsednici lovačkih saveza Srbije i Centralne Srbije Bratislav Ćirković i Tomica Radosavljević, koji su istakli značaj organizacije regionalnih sajmova gde se promoviše lovstvo, proizvođači pratećih sadržaja ali i lovci kao članovi društveno – odgovornih udruženja.

Inače, tokom tri sajamska dana biće organizovane i tribine posvećene mogućnostima za razvoj lovnog turizma, propisima u oblasti oružja i municije, kao i tematski brifing o nastanku lovačke štampe u Srbiji. U subotu 20. avgusta na platou ispred Šumadija sajma od 10.00 do 13.00 sati biće organizovano tradicionalno takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša.

Radno vreme sajma je od 9.30 do 19.00 sati, ulaz je 150 dinara, a parking besplatan.

Post Author: Milan

Ostavi komentar