Otvaranje nove kineske fabrike u Nišu, proširenje postojeće investicije u Kragujevcu

Pitanje Ugovora o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije trebalo bi da bude završeno do kraja godine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– To nije pitanje samo za naše poljoprivredne proizvođače, za naše vinare i vinogradare, proizvođače rakije i svega drugog, da svoje velike količine mogu da prodaju na zahtevnom, ali najvećem tržištu na svetu kakvo je kinesko, već je to pitanje i dovođenja novih investicija – rekao je za RTS Vučić nakon sastanka sa kineskim kolegom Si Đipingom u Pekingu.

On je dodao da je i za Zapad i za druge delove sveta to važno, „jer kada budu znali da Srbija ima Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, onda zaista postajemo ubedljivo najbolje mesto za ulaganje u čitavom tom delu Evrope“.

– Verujem da će to doprineti daljoj, kako je to predsednik Si rekao, reindustrijalizaciji naše zemlje, daljem napretku i ekonomskom prosperitetu naše zemlje i da će doneti dobre rezultate u budućnosti – naveo je Vučić.

Vučić je rekao da i se očekuje dalji rast trgovinske razmene sa Kinom, sa 5,3 na 8 mlrd USD.

Najavio je i da će u Nišu uskoro biti otvorena jedna kineska, uz proširenje postojeće investije u Kragujevcu.

Takođe, bilo je reči i o uspostavljanju avio-linija Beograd-Peking i Beograd-Šangaj, pri čemu bi operater bila naša avio-kompanija, Er Srbija, navedeno je na sajtu Predsednika Srbije.

– Verujem da ćemo za kraće vreme nego što je bio slučaj sa linijom Beograd-Njujork da ih napravimo profitabilnim. Te linije će obezbediti više kontakata među našim poslovnim ljudima, ali i dovesti više kineskih turista – rekao je Vučić.

On je dodao da je tokom razgovora bilo reči i o jačanju vojno-tehničke saradnje, otvaranju fabrike vakcina u Srbiji, ali i o planovima Kine u oblasti reindustrijalizacije i sprovođenja zelene agende.

Vučić je naveo i da je od kineskog predsednika zatražio podršku za kandidaturu Srbije u organizaciji međunarodne izložbe Expo 2027, dodavši da je Srbija spremna da izgradi nove sajamske prostorije i ponudi najbolje uslove, što bi predstavljalo još jedan korak ka dobijanju organizacije ove značajne manifestacije.

 

Izvor: eKapija/RTS

Post Author: Milan

Ostavi komentar