Otkriveno spomen obeležje pilotu Oto Sepu u selu Dulene

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, general major Vojske Srbije Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a Srbije, Željko Zirojević, predsednik SUBNOR-a Kragujevca i Šumadije i Dejan Milenković, predsednik Saveta mesne zajednice Dulene otkrili su danas spomen obeležje kapetanu prve klase, pilotu Oto Sepu, heroju Aprilskog rata u Dulenima. Oto Sep, rođen je 1909. godine u Tuzli, školovao se u Zemunu, a rat ga je zatekao na mestu komadanta 110. lovačke eskadrile. Sudbina pilota Kraljevine Jugoslavije je odredila da njegova večna kuća bude na obroncima Gledićkih planina. Na inicijativu Saveta mesne zajednice Dulene, uz podršku SUBNORA-a i grada Kragujevca posle osamdeset godina postavljeno je spomen obeležje ne samo pilotu Sepu već simbolično i svim borcima koji su prvi pošli u borbu protiv fašizma i nacizma, aprila 1941. godine.

Čovek koji je dao zakletvu svojoj otadžini nije razmišljao ni jednog trenutka da li će krenuti i položiti život za nju, učinio je to dobrovoljno, dostojanstveno braneći slobodu i čast srpskog naroda i zemlje. Sa osećanjem duboke zahvalnosti odajem priznanje Oto Sepu. Vreme je pokazalo da njegova žrtva nije bila uzaludna. Ovo mesto je veliko po srcu i po časti koje neguju meštani Dulena i zahvaljujući tome on je sahranjen a njegov grob sačuvan. Heroji koji su junački izgubili živote braneći državu kojoj su se zakleli zaslužuju dostojno spomen obeležje i svako drugo poštovanje, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Podizanjem spomenika pilotu, heroju Aprilskog rata, Oto Sepu ispravljamo višedecenijsku nepravdu učinjenu svim borcima koji su prvi pošli u borbu protiv fašizma i nacizma, zla koje nas je zadesilo u XX veku. SUBNOR Srbije, Šumadije i Kragujevca i Republika Srbija čuva sećanje na borce svih ratova i to je poruka za budućnost, kaže general major Vojske Srbije Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a Srbije. Prema njegovim rečima, na teritoriji Šumadije ima još stradalih pilota i boraca koji će na predlog SUBNOR-a i grada Kragujevca na svečanosti upriličenoj povodom obeležavanja 80. godišnjice od ustanka u Srbiji, biti posthumno odlikovani.

Osam decenija ćutanja i tajne koja se čuvala o grobu pilota- lovca Oto Sepa danas je dobilo svoj epilog. Na mestu gde su ga sahranili meštani sela Dulene danas je otkriven spomenik koji nas podseća na sve heroje Aprilskog rata koje je Srbija i ondašnja Kraljevina Jugoslavija iznedrila. Sa ovog mesta poručujemo da je Srbija večna onoliko koliko je volimo i čuvamo njenu istoriju, rekao je predsednik GO SUBNOR-a Kragujevca i Šumadije, Željko Zirojević.

Spomen obeležje na inicijativu Dejana Milenkovića predsednika Saveta MZ, podignuto je zahvaljujući meštanima sela Dulene a spomen obeležje u obliku krila aviona kojim je leteo pilot lovac delo je beogradskog arhitekte Nebojše Glišića. Na spomeniku je lik Oto Sepa a sa druge strane postavljene su slike i drugih pilota, junaka koji su 1941.godine poleteli u odbranu ondašnje Kraljevine Jugoslavije.

Kraj spomen obeležja pilotu Oto Sepu, komadantu 110. eskadrile 35. lovačke grupe Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovsta u Dulenima, vence su u ime grada položili gradonačelnik Nikola Dašić i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, delegacije Vojske RS, SUBNOR-a Srbije, GO SUBNOR Kragujevac, predstavnici Saveta mesne zajednice Dulene.

Post Author: Milan

Ostavi komentar