Otkrivena tabla sa imenom ulice Dejana Kovačevića u Stanovu

U kragujevačkom naselju Stanovo, otkrivena je tabla sa imenom Dejana Kovačevića, pirotehničara, koji je nastradao u ekploziji koja se pre pet godina na današnji dan, 28. februara, dogodila u Tehničko-remontnom zavodu. Pored Dejana, nastradala su i trojica njegovih kolega, dok je oko dvadeset i petoro bilo povređeno. Otkrivanju table sa imenom Dejana Kovačevića u ime Grada prisustvovala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao i porodica i prijatelji nastradalog radnika Tehničko – remontnog zavoda.

Tog dana se dva puta treslo tlo u Tehničko-remontnom zavodu, koje su osetili svi Kragujevčani, podsetila je dr Damnjanović. Nakon te tragedije, 28. februar ostaće u Tehničko-remontnom zavodu i Kragujevcu, u srcima Kragujevčanki i Kragujevčana, upamćen kao najtužniji dan.

Kragujevac odaje poštu i neguje sećanje na sve one koji su pokazali i dokazali kako se brani svoj grad i otadžbina. Tako i ovog puta, gestom davanja imena nastradalog u Tehničko – remontnom zavodu ulici u Stanovu, otkida od zaborava, čuva sećanje i odaje poštu pirotehničaru Dejanu Kovačeviću.

Ivana Kovačević, supruga pokojnog Dejana Kovačevića, zahvalila se Gradu i Republici Srbiji koji delima saosećaju s njihovim bolom.

Bol ne prolazi i teško je mnogo nastaviti život nakon ovakvog gubitka, kazala je Ivana Kovačević. Ulica s Dejanovim imenom je sećanje na njegovu žrtvu i odraz poštovanja prema njemu i onome što se tog tragičnog dana dogodilo. Republika Srbija je dala stipendije našoj deci, Aleksi i Anastasiji. Aleksa je student četvrte godine Pravnog fakulteta, a Anastasija je šesti razred OŠ „Radoje Domanović“. Stambeno su nas obezbedili. Osećamo neizmernu bol, ali je svakako ovo veliki dan za našu porodicu.

Dejanov prijatelj i kolega Zoran Uraković, koji je bio teško povređen u eksploziji podsetio je prisutne kakav je Dejan bio čovek i junak. Puno mi je srce kada sam čuo da je ulica dobila ime po mom velikom prijatelju i kolegi, kazao je Uraković. Preko dvadeset godina smo radili zajedno. Uvek je bio veseo, spreman da pomogne kao kolega, ali i kao prijatelj. Ja sam bio povređen, a čak i nakon pet godina ovo veoma teško podnosim, jer bol ne jenjava. Bio sam pored njega kada je nastradao, a dva minuta pre eksplozije sam se pomerio. Kada sam ležao u bolnici, javili su mi za Dejanovu smrt. Puno mi je srce kada sam čuo da će se ulica zvati po mom kolegi, velikom heroju i patrioti.

Inače, Dejan Kovačević posthumno je u maju 2017. godine odlikovan ukazom predsednika Republike Srbije, zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar