Otkriven spomenik grupi Smak na novom Trgu omladine

Smak je skup svih sećanja i osećanja vezanih za jedno vreme i grupu divnih ljudi. Smak je uvek ovde među nama živ u svom Domu omladine, svom Kragujevcu, svojoj Šumadiji, peva i pevaće zauvek – „Crnu damu“, „Šumadijski bluz“, „Profesore“, „Daire“, sviraće „Ulazak u harem“. Kada više ne budu ovde, kada odu i kada svi odemo, oni će ostati i kroz ovo svedočanstvo o tome koliko smo ih voleli, rekao je Nenad Janković, prijatelj grupe Smak i svedok vremena u kome su Smakovci osvajali muzičke prostore, na svečanosti otkrivanja spomenika.

Figure predstavljaju pre svega simbol prošlog vremena i Smakovog postojanja u ovom vremenu i izraz ogromnog poštovanja i divljenja prema onome što su tada značili u životu – ne samo muzičkom, dodao je on, istakavši da je Grad Kragujevac to prepoznao i podigao spomenik za večno sećanje na vreme koje je bilo, traje i trajaće dok je Šumadije i Šumadinaca.

Spomenik koji je postavljen na novom Trgu omladine, u prisustvu velikog broja građana, poštovalaca njihove muzike, dela i simbola grada Kragujevca, otkrili su članovi grupe Radomir Mihajlović Točak, Slobodan Stojanović Kepa, Zoran Milanović i Borisa Aranđelovića – gradonačelnik Nikola Dašić.

Smak je u Domu omladine stvarao svoju karijeru, one najlepše pesme koje pamte generacije i sa kojima su osvojili ne samo naša srca u šta smo se uverili još 2012. godine od koncerta u Areni u Beogradu, a potom i na Ušću i Kragujevcu, čime su dokazali da su, kako vreme prolazi sve vredniji i vredniji i kao takve grad Kragujevac je želeo da ih ispoštuje, kazao je gradonačelnik Dašić. S druge strane dobili smo još jednu lokaciju, koja će zbog statua članova Smaka, biti veoma važna i za turizam, jer neko ko boravi u Kragujevcu može da se fotografiše pored njih i ponese lepe utiske. Na ovaj način Kragujevac čuva ne samo sećanje, već i rokenrol kulturu koja se i dalje gaji u Domu omladine, čija je škola „Oktava“ iznedrila desetine ako ne i stotine dobrih muzičara na različitim instrumentima, rekao je gradonačelnik zahvalivši se Domu omladine na inicijativi koju je grad Kragujevac prihvatio i finansijski podržao.

Spomenik grupe Smak je delo autorke Katarine Tripković iz Beograda, koja je istakla da je ponosna na to što joj je ukazana čast i prilika da uradi spomenik legendama, koji će nadam se, kako je rekla, postati još jedan simbol divnog grada Kragujevca. Autorka je navela da njeni roditelji vole grupu Smak i da je od malena slušala tu vrstu muzike, te joj nije bilo teško da napravi spomenik, ali joj je bilo izazovno zbog onoga što oni jesu.

Posle otkrivanja spomenika na Đačkom trgu koncert je održala grupa „Smak plus“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar