Oružari: Održana skupština preduzeća, rešenje krize ni na vidiku

Kako je saopšteno iz Samostalnog sindikata “Zastava oružja” vanredna sednica skupštine preduzeća nije donela nikakva rešenja za prevazilaženje krize u fabrici.
U sindikatu podsećaju i da sednici nije prisustvovao predstavnik Fonda za razvoj jer je Milan Ljušić neposredno pred održavanje iste razrešen, a da niko drugi nije imenovan.
Sednica je održana na zahtev zastupnika društvenog kapitala kako bi se sagledala dubina krize u kojoj se fabrika nalazi, kao i odgovornost predsednika Nadzornog odbora za takvo stanje.
– Nadzorni odbor koji delegira Ministarstvo odbrane već punih pet meseci ne vrši imenovanje generalnog direktora, čime je potpuno blokiran rad fabrike i poslovanje Društva zbog protivzakonitog delovanja Nadzornog odbora protivno interesima fabrike i njenih radnika. I pored toga što su pokazatelji poslovanja alarmantni van svih logičnih i ekonomskih parametara, Skupština Društva je odbila predlog zastupnika društvenog kapitala da se smeni predsednik Nadzornog odbora koji već sedmu godinu predsedava i za čijeg mandata je ostvaren gubitak od oko sedam milijardi dinara. Odbijanjem takvog predloga Skupština samim tim nije ni prekinula blokadu rada i poslovanja fabrike što celoj situaciji daje posebnu dramatiku, ocenjuju u sindikatu.
“Oružari” napominju i da se, očigleno, Nadzorni odbor fabrike oseća nenadležnim i bez ikakvog osećaja krivice, “dok skupština štiti takav pristup iako bi trebalo da zastupa i deluje u interesu vlasnika”.
– Kako Nadzorni odbor, tako i članovi Skupštine ne vide problem u rezultatima poslovanja, niskoj uposlenosti i potpuno rastrojenoj rukovodnoj strukturi kao rezultat brojnih smena izvršnih direktora, nesavesnom i neodgovornom upravljanju i rukovođenju, što stvara utisak da su Nadzorni odbor, Skupština i radnici u dve pararelne stvarnosti. Ovakvo stanje je neodrživo i opterećeno je brojnim teškoćama, za šta odgovornost mora da snosi Ministarstvo odbrane koje sada u potpunosti kontroliše rad Skupštine i Nadzornog odbora, ocenjuju u sindikatu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar