Odštampana prva knjiga, poginuo Džejms Din

Odštampana je 1452 godine prva knjiga.

Prvi put je 1630 godine izvršena smrtna kazna u SAD-u.

Rođen je 1876 godine srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata, Milan Rakić, reformator stiha i veliki znalac jezika, član Srpske kraljevske akademije, predsednik srpskog Pen kluba. Posle završenih studija prava u Parizu, radio je u Beogradu kao činovnik, a od 1904. bio je u diplomatskoj službi. Pojavio se u javnosti 1903. zbirkom „Pesme“, kao potpuno izgrađen pisac, misaon i osećajan, pesnik unutarnjih nemira i sukoba, čiji pesimizam potiče od intelektualnog razmišljanja o prolaznosti sveta. Objavio je 1912. zbirku „Nove pesme“ i 1936. „Pesme“. Pedesetak pesama, koliko je ukupno napisao, odlikuje se elegancijom i savršenstvom forme i spada u vrh srpske lirike 20. veka, poput pesama „Na Gazimestanu“, „Jefimija“, „Dolap“, „Simonida“, „Napuštena crkva“, „Orhideja“, „Ljubavna pesma“, a njegove pozorišne kritike izraz su zadivljujuće eruducije i pouzdanog suda.

Srbija i Bugarska objavile su 1912 godine mobilizaciju za rat protiv Otomanskog carstva koji je nazvan Prvim balkanskim ratom. U bitkama od oktobra 1912. do maja 1913, protiv Turaka su se borile i Grčka i Crna Gora, a rat je završen oslobađanjem balkanskih naroda od turske vlasti.

Bugarska armija kapitulirala je 1918 godine u Prvom svetskom ratu, pošto je na granice Bugarske izbila srpska vojska koja je posle proboja Solunskog fronta presekla bugarske trupe na dva dela i potpuno ih slomila.

Završen je 1941 godine tzv. krvavi marš, u kojem su Nemci u Drugom svetskom ratu više od 5.000 Šapčana – za kaznu zbog pomoći partizanima tokom borbi u Mačvi – doterali na Savski most, gde su neke ubili i bacali u reku, druge gonili da trče, pa ih malaksale ubijali. Preživele su vratili u Šabac i deo streljali, a ostale zatvorili u novoformirani logor.

Džejms Din, američki glumac, poginuo je 1955 godine u saobraćajnoj nesreći. Ostao je upamćen kao simbol uznemirene i pobunjene mladosti. Filmovi: „Istočno od raja“, „Buntovnik bez razloga“, „Div“.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar