Održana tribina o reproduktivnom zdravlju mladih

Panel/tribina „Pričajmo o zdravlju – očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih u organizaciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Grada Kragujevca i Kancelarije za mlade, kojoj su prisustvovali predstavnici osnovnih i srednjih škola, udruženja mladih i studentskih parlamenata, održana je danas u sali Skupštine grada.

Nakon pozdravne reči Stefana Jovanovića, pomoćnika gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, učesnicima tribine su se obratiti Aleksandra Čamagić pomoćnica ministra, Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Andreja Bošković iz Savetovalište za mlade i Maja Veselinović, Omladina JAZAS.

Sama činjenica da je formirano posebno ministarstvo za brigu o porodici, dovoljno govori o nameri Vlade Srbije da se porodica vrati tamo gde joj je mesto, a to je sigurno centralno mesto u društvu. Mi se trudimo, naravno u saradnji sa Vladom, da pomognemo porodici da što lakše prođe kroz ovu krizu koju nam je donela pandemija. Podržavamo brojne projekte i aktivnosti širom zemlje, a jedan od njih je ovaj danas, čijem predstavljanju prisustvujemo. Nastavićemo to i dalje da radimo, a kroz neka zakonska rešenja ćemo nastaviti da unapređujemo položaj porodica, porodilja, i da brinemo o tome, da par koji želi da zasnuje porodicu oseti da ga država podržava, od najmlađeg uzrasta deteta sve do odrastanja. Kada je reč o današnjoj temi, svesni smo da je ona još uvek tabu. I danas kada su deci lako dostupne razne informacije, putem interneta, i dalje se plaše da otkriju svoj identitet kada nešto žele da pitaju, plaše se da pitaju kod kuće, plaše se da pitaju u školi, ne znaju kome bi se u savetovalištu obratili. Nažalost, upućeni su sami na sebe, na svoje okruženje, na internet, društvene mreže, a naš zadatak je da ih na ovakvim tribinama ohrabrimo da pitaju i oslobodimo tog straha – kazala je Aleksandra Čamagić, pomoćnik ministra.

Savetovališta koja postoje pri zdravstvenim ustanovama, u četvrtini gradova u Srbiji, su pravo mesto gde mladi mogu da se dobiju tačne i proverene informacije od stručnih lica, objašnjava Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Pokušavamo da kroz stručni rad savetovališta za očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja mladih, mlade uputimo da budu svesni i odgovorni odluka koje donose i reperkusija na njihov budući život, da kada stupe u seksualne odnose treba da se zaštite od polno prenosivih bolesti, da bi bili zdravi roditelji u budućnosti. Moja poruka mladima je da im je, kada je reč o reproduktivnom zdravlju, najpotrebnija tačna i pravovremena informacija. To mesto obično nije porodica, sistem obrazovanja obično ne u punoj meri, već isključivo savetovališta koja rade pri zdravstvenim ustanovama i koja su prilagođen radu sa mladim ljudima sa vršnjačkim edukatorima, u svakoj lokalnoj sredini – kazala je Gordana Damnjanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar