Održana sednica Skupštine grada Kragujevca

Odbornici Skupštine grada, na današnjoj sednici, poslednjoj u ovoj kalendarskoj godini, razmatrali su i usvojili predloge akata iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja; PDR „Blok između ulice Šumadijske, ulice Dragoslava Srejovića, železničke pruge Kragujevac – Lapovo i železničke stanice“, izmene i dopune dela PDR-a„Dela radne zone I industrijska zona Kragujevac i radne zone II Lepenica – Skladišni centar“ uz ulicu Skladišni centar, i PDR „Za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda „Stragari – Kotraža“. Usvojene su i izmene i dopune Odluke o izgradnji Generalnog urbanističkog plana „Kragujevac 2025“ . Glavna izmena odnosi se na izmenu naziva plana u skladu sa planskim horizontom za koji se plan zapravo i radi, a to je 2030. godina, s obzirom na to da je prethodna Odluka o izradi GUP-a doneta 2015. godine za desetogodišnji planski horizont. Ovakav strateški dokument prati strateško širenje i razvoj grada, demografske projekcije, projekcije stanovanja, širenje i razvoj industrijskih zona…

Skupština je usvojila i predloge odluka o izradi planskih dokumenata, PDR „Zona stanovanja Mali Bagremar“ i PDR „Industrijske zone Samar“ u KO Korman.

Grad Kragujevac je, prepoznajući razvojne kapacitete turističkog područja Bešnjaja koje se nalazi delom na teritoriji grada Kragujevca, a drugim delom na teritoriji grada Jagodine, pokrenuo inicijativu za izradu PDR-a na teritoriji grada Jagodine koji bi sa istim tim planskim dokumentom za teritoriju grada Kragujevca čija je izrada u toku, činio jedinstvenu celinu.

Usvojena su i dva strateška dokumenta Strategija socijalne zaštite grada Kragujevca za period 2021-2025. godine i Plan razvoja kulture grada Kragujevca za period 2021-2025. godine. Data je saglasnost na Projekat javno-privatnog partnerstva za povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima i rekonstrukciju sistema javnog osvetljenja na teritoriji grada Kragujevca.

Ovo je prvi projekat, ovako kombinovan u Srbiji gde mi želimo da sredstvima iz uštede nastale zamenom sistema javnog osvetljenja rekonstruišemo i osam javnih objekata, odnosno da izvršimo njihovu energetsku sanaciju. Projektom je definisano da minimalna ušteda eletrične energije na ovaj način, bude 72%, mada ja lično očekujem i veću uštedu. To je izuzetno važno i zbog trenutne situacije na tržištu, vezano za cenu električne energije – kaže Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za komunalnu delatnost.

Ukupna investicija koju će privatni partner uložiti je 6,8 miliona evra, od toga 5,9 miliona evra za sistem javnog osvetljenja i oko 830 000 evra u energetsku sanaciju javnih objekata. Rekonstrukcijom javnog osvetljenja rešićemo i probleme nelegalnih priključaka, krađu struje, a postoje i ekološki benefiti ovog projekta. Razmatrani su godišnji programi poslovanja javnih i javno komunalnih preduzeća i privrednih društava kao i finansijski planovi.

Za rešavanje višedecenijskih problema u svega pet ulica, među kojima je Viška, Bresnička ili Sonja Marinković neophodno je 7,5 miliona evra. To su problemi sa kojima 40, a možda i 50 godina nijedna vlast nije htela da se suoči, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić, reagujući na primedbe opozicije o nerešenim komunalnim problemima u tim ulicama, u okviru tačke koja se odnosila na godišnje programe poslovanja javnih preduzeća. Nije realno da u ovom mandatu uradimo svih pet ulica, ali će naš cilj biti ostvaren – krenućemo polako u projektovanje, rešavanje imovinskih odnosa, problema kanalizacije, kao i asfaltiranja.

Taj cilj biće ispunjen, kao i cilj da se ne zadužujemo, već da otplaćujemo kredite, troškove za tužbe u sporovima starim i do deset godina i da ne pravimo osnove za nove tužbe. Na godišnjem nivou to je iznos od 1,2 milijarde dinara, odnosno preko deset miliona evra. To je ozbiljna svota i da nema tih potraživanja Kragujevac bi bio jedan od najlepših gradova u Srbiji.

Pored kapitalnih projekata koje realizujemo u saradnji sa Vladom Srbije u vrednosti od 1,2 milijarde evra, grad je značajna sredstva opredelio za sređivanje Trga Vojvode Radomira Putnika i odmarališta na Bešnjaji. Očekujem da radovi krenu na proleće. Trudimo se da grad bude lepši, da oživimo Arsenal, da sve što organizujemo u kulturi ili sportu bude svetski, istakao je Dašić i već za proslavu Đurđevdana naredne godine najavio oproštajni koncert Smaka koji će biti organizovan ništa manje kvalitetno nego koncert na Ušću u Beogradu. Kragujevac mora da izađe iz ljušture da je mali grad u centralnoj Srbiji koji je zaboravljen. Spajamo ga sa koridorom 10 i 11, dobijamo severnu obilaznicu, 360 km kanalizacione mreže, novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, deponiju u Vitlištu, a u sistemu daljinskog grejanja prelazimo sa uglja na gas. Poenta je da neko konačno vidi sve probleme sa kojima su građani suočeni i da počne da ih rešava ne samo u Kragujevcu nego i u svakom selu, poručio je Dašić.

Skupština grada je verifikovala mandate lokalnom ombudsmanu Jeleni Milivojević i zameniku lokalnog omudsmana Snežani Kalajanović, koje su polaganjem zakletve stupile na dužnost.

Predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović je poslednje zasedanje Skupštine grada u ovoj kalendarskoj godini, iskoristio kako bi svim odbornicima čestitao predstojeće novogodišnje i božićne praznike. Godinu koja je na izmaku, u kojoj su pokrenuti veliki razvojni i kapitalni projekti u Kragujevcu ocenio je kao veoma uspešnu, a krupne korake gradskog rukovodstva pratio je i efikasan rad gradskog parlamenta.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar