Održana sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Šumadijskog okruga

Epidemiološka situacijau Kragujevcu, u ovom momentu je stabilna, sa blagim porastom broja novozaraženih, u proteklih nekoliko dana – rečeno je na današnjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Šumadijskog upravnog okruga.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, od 28. marta, na teritoriji Šumadijskog okruga testirano je 412 osoba, od kojih je 29 bilo pozitivno. U Kragujevcu je testirano 343 osoba, od kojih je 21 pozitivna. U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, u kovid sistemu je trenutno 24 pacijenta, od čega je 21 kovid pozitivan. Broj prijema, na dnevnom nivou varira od 1 do 5, sa identičnim brojem otpusta.

Situacija je stabilna, i pored porasta broja pozitivnih, nemamo povećanje broja hospitalizovanih pacijenata. Zbog situacije sa pojavom bakterije u aranđelovačkom porodilištu koje je trenutno zatvoreno, pružena je logistička podrška od strane kolega iz UKC Kragujevac. Do okončanja te situacije i otvaranja porodilišta u Aranđelovcu, kragujevačko porodilište ostaje referentno porodilište za sve trudnice i porodilje iz Aranđelovca i okoline.

Shodno epidemiološkoj situaciji, sve veći broj klinika se vraća u non-kovid sistem, posebno zbog operativnih programa i listi čekanja, gde smo preduzeli mere da se drastično smanje liste čekanja. Primera radi, na oftamologiji, imamo 60 – 70 operacija katarakte na nedeljnom nivou i očekujem da za mesec ili dva, liste čekanja za operaciju katarakte neće biti. Na onkologiji, hemioterapiji, i radioterapiji, što je ključno, više ne postoje liste čekanja – kaže Slobodan Milisavljević, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac

Na sednici je razmatran i usvojen Izveštaj o zaštiti od požara u 2021. godini.

Prošla godina, 2021. je na 17. mestu po broju intervencija od 1887. godine. Tokom prošle godine imali smo 1214 intervencija na teritoriji Šumadijskog okruga. Najviše intervencija je bilo na teritoriji grada Kragujevca, oko 60%. Ono što svakako nema cenu je ljudski život. Na žalost, 5 osoba je izgubilo život u požarima prošle godine, pre dolaska pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica – kazao je Nenad Milošević, komadant Vatrogasno-spasilačke brigade u Kragujevcu.

Vatrogasno – spasilačka brigada trenutno ima 165 pripadnika što je još uvek daleko manje od evropskog standarda koji predviđa po jednog vatrogasca-spasioca na 1000 stanovnika, što bi značilo da na 310 000 stanovnika u Šumadijskom upravnom okrugu, brigada bi trebalo da ima 310 pripadnika.

U toku je konkurs za prijem 20 novih pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade, a rok za ptrijavu je 6. april.

Milošević je istakao da je u poslednje dve nedelje, povećan broj intervencija na otvorenom prostoru i uputio apel građanima da budu posebno oprezni prilikom paljenja vatre na otvorenom prostoru jer je nekontrolisano spaljivanje biljnog otpada, smeća, niskog rastinja, kažnjivo zakonom, zbog čega će kontrole u naprednom periodu biti pojačane.

Post Author: Milan

Ostavi komentar