Održana prva tribina za poljoprivrednike u selu Lužnice

U organizaciji Grada Kragujevca i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kragujevac, danas je u Lovačkom domu u selu Lužnice održana prva u nizu tribina za poljoprivredne proizvođače. Cilj ovih tribina je da što veći broj poljoprivrednika bude na vreme informisan i dobije adekvatnu stručnu pomoć u prikupljanju dokumentacije potrebne za dobijanje subvencija i podsticaja.

Na tribini u Lužnicama su pored predstavnika iz Odeljenja za poljoprivredu, ruralni razvoj i robne rezerve grada Kragujevca, učestvovali i predstavnici Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kragujevac koji su govorili o programima i merama podrške sa nacionalnog nivoa koji se tiču nabavke opreme, mera podrške razvoju stočarstva, voćarskog i vinogradarskog sektora.

Ono što je najvažnije za poljoprivredne proizvođače sa teritorije grada Kragujevca je da je agrarni budžet za ovu godinu uvećan za 100% i iznosi 50 miliona dinara i u mogućnosti smo da podržimo veći broj proj programa. Svi programi koji se planiraju u vidu podsticaja i subvencija će po dobijanju saglasnosti Ministarstva poljoprivrede biti naknadno objavljeni.

Cilj ovih tribina je da pre raspisivanja javnih poziva i konkursa koje će realizovati Odeljenje za poljoprivredu ruralni razvoj i robne rezerve grada Kragujevca, informišemo poljoprivrednike o tome kako bi na vreme mogli da apliciraju za ta sredstva. Zato ćemo u narednom periodu u selima održati niz informativnih i edukativnih tribina za poljoprivrednike o aktuelnim podsticajnim programima grada, ministarstva ali drugih fondova – objašnjava Verica Šapić, koordinator za agrarnu politiku grada.

Suzana Nešković, direktorka Poljoprivredne savetodavne stručne službe Kragujevac govorila je o nacionalnom programu podrške nabavci novih traktora i opreme za stočare kroz projekat za konkurentu poljoprivredu „50-40-10“

Ono što interesuje naše proizvođače jeste da je to trenutno poziv koji im obezbeđuje nabavku novog traktora i priključnih mašina i opreme. Država je obezbedila 50% sredstava i prvi put je u okviru ove mere obračunat i PDV kao trošak, 10% je gotovinsko učešće naših poljoprivrednih proizvođača, a za preostalih 40% poljoprivredni proizvođači mogu da uđu u kreditnu podršku. Rok za prijavu je mesec dana (24. januara do 23. februara). Vrlo precizno je određeno šta se boduje. Prednost imaju žene, mlađi od 40 godina, proizvođači koji imaju završenu srednju poljoprivrednu školu, agronomski fakultet ili srodne fakultete, članovi zadruge, oni koji su uveli standarde organske proizvodenje, oni koji imaju viškove proizvoda koje plasiraju na tržište. Rok je kratak i cilj nam je da što više sredstava državne podrške dođe u naš region, da se opremimo bolje – kaže Suzana Nešković.

Centar za strna žita i ruralni razvoj iz Cerovca i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba, spremni su da svim zainteresovanim poljoprivrednicima pruže potrebne informacija i stručnu podršku.

Goran Joksić, savetodavac za stočarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe istakao je, da kada je reč o govedarstvu, proizvođači će i dalje imati 20 000 dinara za neumatičena grla. Za umatičena grla ostaje mera koja je na snazi već duži niz godina, a to je 25 000 dinara po grlu.

Što se ovčarske proizvodnje tiče, vlasnik koji ima 30 grla umatičenih ovaca, ima pravo na 7000 dinara po grlu. Ako vlasnik kupi, na primer, dve krave, ima pravo na povraćaj sredstava od 50 procenata, s tim što grla moraju biti umatičena, odnosno, da imaju poznato poreklo – objašnjava Joksić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar