Održana komemoracija povodom smrti profesora Ivana Čukalovića

Komemoracija povodom smrti nedavno penzionisanog profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, prof.dr Ivana Čukalovića, održana je danas u amfiteatru Pravnog fakulteta. Od profesora Čukalovića oprostili su se prof. dr Dragan Vujisić, dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu, prof. dr Milan Palević, šef Katedre za međunarodno i javno pravo, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca, Milovan Stojanović, predsednik Advokatske komore Kragujevca i Selena Tomović, u ime studenata.

Smrću nedavno penzionisanog redovnog profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, prof.dr Ivana Čukalovića, neumitna spirala večitih odlazaka, nažalost, obeležila je Pravni fakultet u Kragujevcu tokom 2021. godine.Konačno je pronašao sopstveni trajni mir. Svojim odlaskom još jednom nas je okupio uz snažnu podršku o ljudskoj veri. To je ona vera u ljude, neobojene prizemnim i najčešće iracionalno shvaćenim razlikama. Kosovo i Metohija je za njega bilo i ostalo poslednje utočište, mesto života i smrti, stradanja i uspeha, bola i ljubavi. Pamtićemo kolegu Ivana po vedrom duhu, bistrom umu, nesebičnom darivanju znanja generacijama studenata. – kazao je prof. dr Dragan Vujisić, dekan Pravnog fakulteta.

Bio je omiljen među kolegama i studentima, a učionice, amfiteatri u kojima je držao predavanja uvek su bili puni.

NJegovo lično angažovanje i zalaganje često je prevazilazilo posao koji je obavljao. Često je svoja predavanja ilustrovao slikovitim primerima iz svoje bogate diplomatske prakse. Bio je profesor enciklopedijskog duha, a njegova predavanja neretko su prevazilazila udžbenike. Profesorima i studentima bio je uzor koga će pamtiti generacije – kazao je Miroslav Petrašinović.

Studirao je pravo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, magistrirao i doktorirao u Beogradu, a specijalističke studije na Univerzitetu u Londonu, Akademiji za međunarodno pravo u Hagu, Ruskoj akademiji za diplomatiju i Fakultetu za međunarodno pravo u Moskvi

Bio je redovni profesor i šef Katedre za međunarodno javno pravo i izuzetno aktivan na polju diplomatskog prava, pa je predavao i na Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostranih poslova SRJ.

Bio je i predstavnik Međunarodne organizacije za zaštitu vizantijske kulture na Balkanu, član Izvršnog odbora Društva za krivično međunarodno pravo Srbije i član Asocijacije međunarodnog prava sa sedištem u Londonu.

Kao poslediplomac beogradskog Pravnog fakulteta, izdvajao se svojom prirodnom nadarenošću, talentom za nauku međunarodnog prava, ali i nacionalnim entuzijazmom, što nije ostalo dugo neopaženo, pa je u plejadi čuvenih internacionalista okupljenih pod dirigentskom palicom velike Smilje Avramov, imao posebno mesto.Ono po čemu će ga pamtiti generacije studenata, ne samo matičnog fakulteta jesu njegova brilijantna predavanja etalonskog karaktera, koja su plenila lakoćom iskaza i životnošću praktičnih primera kojima je urezivao poput kakvog iskusnog prizrenskog kujundžije, zlatne niti saznanja u umove svojih studenata – rekao je profesor Palević.

Profesor Čukalović je sahranjen u rodnom prizrenskom selu Sredska na Kosovu i Metohiji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar