Održana javna konsultacija Nacrta zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini

U Kragujevcu je u organizaciji Ministarstva za zaštitu životne sredine i mreža Arhus centara u Srbiji u okviru konsultativnog procesa koju Misija OEBS- a sprovodi, održana javna konsultacija Nacrta zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini.

Kako je rečeno, cilj donošenja ovog zakona je uspostavljanje odgovornijeg odnosa prema ekologiji, a o novinama koje budući zakon donosi i propisuje, učesnicima rasprave govorila je samostalna savetnica u Ministarstvu zaštite životne sredine za informacije i saradnju sa civilnim društvom Tina Janjatović, predsednica Radne grupe za izradu tog dokumenta koja je podsetila da je prvi ciklus javnih konsultacija održan od aprila do juna i odnosio se na Nacrt zakona o proceni uticaja.
“Drugi ciklus javnih konsultacija tiče se nacrta zakona odgovornosti prema životnoj sredini i smatram da je ovo je jedan od dobrih načina, pre nego što otpočne zvanična javna rasprava, da sagledamo to šta javnost misli o predlozima, odnosno nacrtu ovog zakona kako bismo mogli da formulišemo najbolja moguća rešenja”, rekla je Tina Janjatović, predsednica Radne grupe.
Prema njenim rečima, nacrt zakona je konkretna primena principa ”zagađivač – pluća” što znači da, ukoliko se nanese šteta prema životnoj sredini, ista nadoknadi troškovima njenog sprečavanja. Ovo je i ključna novina koju donosi nacrt zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini što je i tema javnih rasprava do sada održanih u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar