Održana četvrta redovna sednica Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom održao je četvrtu redovnu sednicu na kojoj su razmatrani konkursi iz oblasti socijalne zaštite i inicijativa za formiranje radnog tela za praćenje primene Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period 2020-2024. godine.

Sveprisutnost, razumevanje, osluškivanje potreba osoba sa invaliditetom, kao i konstruktivan dijalog su načini da Grad pomogne u poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, istakla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Sednica Saveta u ovom trenutku je dobrodošla, s obzirom na činjenicu da se do kraja meseca planira budžet za narednu godinu. Mi smo jedna od retkih jedinica lokalne samouprave koja već tokom meseca juna i jula raspisuje poziv za predloge programa rada za narednu godinu. U skladu s tim se predviđaju finansijska sredstva za finansiranje civilnog sektora za narednu godinu, kako za programe rada udruženja, tako i za projektne aktivnosti.

Grad Kragujevac pruža raznovrsne usluge u oblasti socijalne zaštite, među kojima su: obezbeđeni prevoz specijalnim kombi vozilima, različiti vidovi dnevnog boravka i prihvatilišta, kao i lični pratilac koji predstavlja novi vid usluge.

Pored mobilnosti i inkluzivnog obrazovanja, kazala je dr Damnjanović, zapošljavanje je jedan od problema s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju. U vezi s tim nas veoma raduje da su na današnjoj sednici Saveta prisustvovali pripadnici civilnog sektora i da smo govorili o jednom socijalnom preduzeću koje će radno angažovati tri osobe sa invaliditetom.

Prema rečima Milana Stošića, predsednika Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, položaj osoba se invaliditetom je u Kragujevcu bolji nego u drugim sredinama zbog kvalitetne saradnje s lokalnom samoupravom i drugim institucijama. Savet predstavlja sponu između naših udruženja i izvršne vlasti Grada, tako da na sednicama imamo priliku da razgovaramo o problemima koji se lakše rešavaju kada se razumeju i uvaže.

Post Author: Milan

Ostavi komentar