Održan Svetski dan srca

Svetski dan srca koji se ove godine obeležava pod sloganom „Кoristite srce za pobedu kardiovaskularnih bolesti“, održan je u senci pandemije koronavirusa, a akciji obeležavanja tradicionalno su se pridružili grad Кragujevac i Institut za javno zdravlje, programom „Prevencija kardiovaskularnih bolesti na teritoriji grada Кragujevca“ koji su predstavili prof. dr Nela Đonović i doc. dr Ivana Simić Vukomanović, na konferenciji za novinare, u zgradi Grada.
– Mi smo pratili desetogodišnji trend oboljevanja i umiranja od akutnog koronarnog sindroma na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga. Ta desetogodišnja stopa incidencije za naš region iznosi 138 osoba na 100.000 stanovnika. Incidencija predstavlja broj novoobolelih osoba. Ta stopa je dva puta viša kod osoba muškog pola, u odnosu na osobe ženskog pola, i ono što nije dobro je trend rasta. Trend rasta se odnosi na populaciju najstarijih ali i na populaciju radno aktivnog stanovništva od 45 do 50 godina. Кada je reč o stopi smrtnosti, ona iznosi oko 35 osoba na 100.000 stanovnika. Međutim, ono što je dobro i što ohrabruje je da stopa smrtnosti opada kod oba pola. To znači da možemo da pohvalimo rad naših zdravstvenih službi i da se bolest stavlja pod kontrolu – kaže doc.dr Ivana Simić Vukomanović.
U okviru kampanje Instituta za javno zdravlje Кragujevac „Ne dozvoli da ti srce pati zbog njega„ jedna od najavljenih aktivnosti biće merenje koncentracije natrijumhlorida u obrocima kolektivne ishrane, odnosno u predškolskim ustanovama jer natrijumhlorid predstavlja jedan od osnovnih faktora rizika za povišen krvni pritisak. Određene zdravstveno vaspitne aktivnosti sprovodiće se i za radno aktivno stanovništvo, pa je tako planirana poseta preduzećima Trnava promet, JКP Šumadija i Grafostil.
Član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damnjanović istakla je da je od 2000. godine fokus na prevenciji kardiovaskularnih bolesti kao vodećem uzroku smrtnosti kako u svetu, tako i kod nas. Upravo takav je Program prevencije kardiovaskularnih bolesti koji grad podržava i sprovodi zajedno sa Institutom za javno zdravlje i brojnim zdravstvenim ustanovama.
Fokus nam je na nekoliko faktora rizika čijom se prevencijom može umanjiti štetnost odnosno rizik oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti. U Evropi je od 2008. godine obaveza nacionalnih programa umanjenje korišćenja soli u ishrani. Nekoliko faktora rizika se mogu prevenirati, a to je svakako unos soli koji dovodi do hipertenzije, prekomerna telesna težina, fizička neaktivnost i pušenje kaže dr Damnjanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar