Održan okrugli sto o izmenama i dopunama Zakona o mladima

U organizaciji Ministarstva omladine i sporta, a u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom kancelarija za mlade, u Kragujevcu je održan treći od ukupno šest okruglih stolova na temu izrade Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o mladima i revizije Nacionalne strategije za mlade za period od 2015. do 2025. godine. Ispred Ministarstva omladine i sporta, okruglom stolu su prisustvovali državni sekretar Milan Savić, savetnica ministra Snežana Klašnja i načelnik Odeljenja za strateške, normativne, pravne i operativno-analitičke poslove Aleksandar Voštić, a u diskusiji su učestvovali predstavnici udruženja mladih, đačkih i studentskih parlamenata. U ime grada prisutne je pozdravio Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, a okruglom stolu prisustvovao je i Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Poseban akcenat je stavljen na prioritetne teme, a to su: zapošljivost mladih, njihov položaj u društvu, zdravlje i bezbednost, formalno i neformalno obrazovanje, karijerno vođenje i savetovanje mladih, kao i na sva pitanja koja su od interesa za mlade.

Grad Kragujevac se svakodnevno trudi da unapredi položaj mladih i da im pomogne na najbolji mogući način. Organizujemo niz akcija koje prate unapređenje svih ovih principa koji su utvrđeni kako nacionalnim, tako i lokalnim zakonskim okvirima. U ovom trenutku sprovodimo jednu aktivnost koja unapređuje preduzetništvo kod mladih. Ušli smo i u postupak organizovanja stručnog foruma koji će se baviti potrebama privrede, mogućnostima Univerziteta, a sve u cilju što veće zapošljivosti mladih – rekao je Stefan Jovanović.

Milan Savić, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta istakao je da je Zakon koji je na snazi od 2012. godine, dobro prihvaćen i dobro sproveden, Na osnovu svih rezultata i analiza od 2014. godine do danas, smatra da postojeći Zakon nije potrebno u potpunosti menjati ili donositi novi Zakon, već samo izmeniti pojedine članove. Kada je reč o Kragujevcu, Savić je istakao da grad veoma dobro sprovodi omladinsku politiku, i ima sluha za potrebe i probleme mladih. Upoznat je sa time da postoji Lokalni akcioni plan za mlade, Kancelarija za mlade i pomoćnik gradonačelnika koji se bavi pitanjem omladine i saradnjom sa Univerzitetom.

Kao i u celom svetu, najveći problemi mladih i kod nas su zapošljavanje, kvalitetno obrazovanje i mentalno zdravlje mladih, pogotovo u pandemijskom periodu. Prema EUROSTAT-u, tokom pandemije je u 2020. godini nezaposlenost mladih u Evropi porasla, dok je u Srbiji taj procenat bio u opadanju. Sada smo na nekih 20,5 procenata, a bili smo na 21 procenat, što je svakako mnogo bolje od 2014. godine, kada smo bili na 34,6 procenata.Najviše pažnje ćemo posvetiti reprezentativnosti organizacija, boljoj koordinaciji u omladinskom sektoru između glavnih donosioca odluka, na većoj uključenosti mladih i reprezentativnosti omladinskog sektora u svim bitnim sferama našeg društva – kazao je Milan Savić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar