Odpočelo povlačenje vojske Kraljevine Srbije preko Albanije

Rođen je 1826 godine srpski pisac Jovan Đorđević, osnivač Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i jedan od osnivača Narodnog pozorišta u Beogradu, profesor istorije na Velikoj školi u Beogradu. Kratko je bio i ministar prosvete. Objavio je „Opštu istoriju“ i više prevoda, naročito za pozorište. Napisao je alegoriju „Markova sablja“, iz koje je pesma „Bože pravde“, za koju je muziku komponovao Davorin Jenko, postala srpska himna.

Izbila je 1877 godine Topolska buna kad su Lepenički i Jasenički bataljon odbili da polože zakletvu i pođu na granicu uoči drugog srpsko-turskog rata. Pobunjenici su s vodnikom Milovanom Žižićem na čelu krenuli u Topolu da bi svrgli dinastiju Obrenović i doveli na vlast princa Petra Karađorđevića. Knez Milan Obrenović poslao je vojsku koja je brzo ugušila bunu, pri čemu je 70 učesnika optuženo za veleizdaju, a 23 osuđeno na smrt.

Vrhovna komanda srpske vojske je u Prvom svetskom ratu 1915 godine izdala zapovest o odstupanju preko Crne Gore i Albanije u kojoj je pisalo: „Kapitulacija bi bila najgore rešenje, jer se njome gubi država, a naši saveznici bi nas sasvim napustili.“ Prilikom povlačenja srpskih vojnika praćenih izbeglicama, povlačenju jedinstvenom u istoriji ratovanja, život je izgubilo više od 240.000 ljudi. Na ostrvo Krf stiglo je 135.000 vojnika, a u Bizertu oko 12.000, od kojih je ponovo formirana srpska armija koja je 1918. oslobodila okupiranu zemlju.

U Beogradu je 1996 godine demonstriralo više od 100.000 ljudi zbog sudskog poništenja pobede opozicione koalicije „Zajedno“ na lokalnim izborima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar