Odigrala se bitka kod Vaterloa

Rođen je Vilijem Lasel 1799 godine, engleski amater astronomije koji se usavršio u izradi teleskopa i uspeo da otkrije najpre Neptunov satelit, a potom Saturnov osmi satelit i, još kasnije, dva Uranova satelita. S privremene opservatorije na Malti, teleskopom od četiri stope u prečniku, otkrio je preko 600 novih maglina.

Odigrala se 1815 godine bitka kod Vaterloa, mesta u Belgiji u blizini Brisela. Bio je to sukob francuskih snaga pod Napoleonom, s jedne, i engleskih, nemačkih i holandskih snaga pod Velingtonom, sa druge strane. Ujedno je to bio i poslednji Napoleonov pokušaj da po povratku sa Elbe potuče razdvojene saveznike. Bitka je završena francuskim porazom, zbog čega je Napoleon bio prinuđen da abdicira.

Umro je 1853 godine srpski pisac Branko Radičević, romantičarski lirski pesnik mladosti, ljubavi i patriotskog zanosa. Kao oduševljeni pristalica jezičke reforme Vuka Karadžića, prvi je počeo da peva na narodnom jeziku i u duhu srpske narodne poezije, označujući pesničkim slobodama prodor u novu epohu. Pesme su mu pune vedrine, vitalnosti, vragolanske žudnje i uživanja u prirodi, ali je u nekima predosetio sopstvenu ranu smrt. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču, gde je studirao prava i medicinu i ušao u najuži krug Karadžićevih pristalica i prijatelja. Mladost je proveo u Sremskim Karlovcima, čije su lepote, posebno uzvišenje Stražilovo, postale njegova lirska inspiracija. U najpoznatijoj pesmi, „Đački rastanak“, opevao je Karlovce i mladalačke radosti, dubinu i misaonost iskazao je u pesmi „Tuga i opomena“, a protivnike Vukovih reformi ismejao u satiričnoj pesmi „Put“. Njegovi posmrtni ostaci su 1883. preneti iz Beča i sahranjeni na Stražilovu.

Komisija Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojila je 1943 godine međunarodnu Deklaraciju o ljudskim pravima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar