Odata pošta oslobodiocima Kragujevca

Polaganjem venaca kraj spomen-obeležja herojima i borcima na Trgu kod Krsta i minutom ćutanja, odata je pošta oslobodiocima i obeležena 76. godišnjica od oslobođenja Kragujevca.
U ime grada venac kraj Spomen-obeležja “Fontana narodnih heroja“ položili su Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada i Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom. Vence su položili i potomci boraca, delegacija Vojske Srbije, SUBNOR-a i političkih partija.
Nalazimo se na mestu koje je obeležje srpskog naroda. U mračnom dobu Drugog svetskog rata ovde je plamteo oganj slobode što je tada bila retkost u Evropi. Hvala svim herojima koji su se borili pod raznim zastavama i obeležjima za slobodu naroda. Hvala za sve što su učinili, njih ne možemo i nećemo da zaboravimo. Naprotiv, trudićemo se da budemo dostojni njihovih dela, da budemo dobri potomci i pamtimo da smo mi bili plamen u Evropi. Nije bilo lako biti na njihovom mestu, bili su to veliki ljudi, rekao je Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada.
U grobnicu na Trgu kod Krsta 1948. godine premešteni su posmrtni ostaci pripadnika partizanskog pokreta, koji su tokom Drugog svetskog rata ubijeni na području Šumadije. Spomen-obeležje “Fontana narodnih heroja“ podignuto je 1985. godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar