Odata počast vojnicima Crvene armije u Kragujevcu

Polaganjem venaca kraj Spomenika crvenoarmejaca u Opornici odata je počast i poštovanje žrtvama hrabre ruske vojske koji su dali svoje živote u oslobađanju Kragujevca 1944. godine. Ove godine kraj spomenika u Opornici venac je položio Stanislav Lupin, drugi sekretar Ambasade Rusije u Srbiji.

U ime grada vence su položili Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada i Stefan Nikezić član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine. Vence su položili i predstavnici SUBNOR-a, delegacije Srpsko –ruskog prijateljstva Ćirilo i Metodije, udruženja građana, političke partije.

Danas kraj spomenika u Opornici odajemo počast hrabrim ruskim vojnicima Crvene armije koji su nesebično dali svoje živote za slobodu i odbranu naše zemlje i našeg grada. Naš zadatak i obaveza je da budućim generacijama prenesemo hrabar čin vojnika kako bi znali šta znači braniti jednu zemlju i narod, poručio je Stefan Nikezić, član Gradskog veća.

Stanislav Lupin, drugi sekretar Ambasade Rusije u Srbiji kaže da za Rusku Federaciju svaki spomenik stradalog ruskog vojnika ma gde bio na teritoriji bivše Jugoslavije ima veliki značaj. Polaganjem venaca odajemo počast ruskim vojnicima koji su položili živote ovde boreći se protiv fašizma i braneći srpski narod. Ambasada uvek podržava ovakve i slične komemorativne događaje i nastaviće tako ne samo radi čuvanja sećanja na sve stradale borce već i negovanja prijateljskih odnosa naših naroda – rekao je Lupin sekretar Ambasade Rusije u Srbiji.

Kragujevac pamti, čuva i otrže od zaborava sve što je sveto, poručio je Željko Zirojević, predsednik SUBNOR-a Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar