Obuka za učesnice projekta Ponovo snažna i važna

Za učesnice projekta Ponovo snažna i važna koji u Kragujevcu partnerski realizuju udruženja ’’Putokaz’’ iz Kragujevca, ’’Laris’’ iz Čačka i ’’Evgenija’’ iz Ježevice, a finansijski podržava Agencija za rodnu ravnopravnost UN, održana je četvrta radionica po redu na temu Marketing i prodaja. Obuci održanoj u Gradskoj upravi prethodila je konferencija za novinare.

U ime grada učesnice i organizatore pozdravila je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ona je istakla važnost ovakvih i sličnih udruženja koja se bave vulnerabilnim grupama iz oblasti rodne ravnopravnosti, odnosno ekonomskim osnaživanjem žena i jednakim pravima i mogućnostima, ali i uticaju njihovim udruživanjem na donosioca odluka na nacionalnom nivou.

Udruženje Putokaz danas obeležava tri godine postojanja i za to vreme postavilo je zdrave temelje sa jakim i pouzdanim partnerima i opstalo na nacionalnoj mapi civilnog sektora. Projektom Ponovo snažna i važna pokrenuto je jedno od najznačajnijih pitanja u oblasti rodne ravnopravnosti i deo je nacionalnog projekta koji finansira Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Suština projektnih aktivnosti je ekonomsko osnaživanje žena, podrška kroz brojne radionice od obuka za pisanje biznis plana do održivosti proizvoda i marketinga i prodaje. Ekonomsko osnaživanje žena je važan aspekt u oblasti rodne ravnopravnosti jer bez ekonosmki snažne nema ni nezavisne žene, rekla je dr Damnjanović članica Gradskog veća i čestitala svim ženama nastupajući praznik. Ona je podsetila da je ove godine u planu izrada novog LAP za rodnu ravnopravnost za period 2022 – 2025. godine, važan strateški dokument koji će biti osnova za podršku zakonskoj regulativi, nacionalnoj strategiji, da zajedno sa civilnim sektorom inicijalnom radnom grupom Komisije za rodnu ravnopravnost izdvojimo prioritetne oblasti koje ćemo u narednom periodu podržavati.

Na evidenciji NSZ Kragujevca imamo manji broj nezaposlenih, trenutno je oko 15 hiljada nezaposlenih lica u Kragujevcu od kojih, po polnoj strukturi, oko 60 posto čine žene, što ih svrstava u teže zapošljivu kategoriju, kaže Gorica Bačanin, direktorka NSZ filijale Kragujevac. U skladu sa tim NSZ objavljuje javne pozive gde su programi prilagođeni teže zapošljivim licima, rekla je Bačanin i za 17. mart najavila detaljno predstavljanje konkursa i javnih poziva raspisanih preko NSZ za ovu godinu kao Sajam zapošljavanja na Šumadija sajmu kao odličnu priliku, jer se nakon dve godine pauze, prijavilo više poslodavaca sa dobrim ponudama za posao.

Projekat Ponovo snažna i važna u Kragujevcu realizuje Udruženje žena Putokaz u trajanju od godinu dana za ekonomsko osnaživanje žena u šumadijskom i moravičkom okrugu. Do sada smo realizovali serije radionica za dve grupe žena posle kojih će sve one raditi svoje poslovne planove. Većina žena u okviru svojih malih kućnih radionica pripremaju proizvode izložene danas ovde a cilj svega je da se ekonomski osnaže i savetovanjem steknu pasoš ličnih kompetencija uz pomoć kojeg će pet učesnica projekta iz Kragujevca i Čačka moći da konkurišu za nabavku opreme, kaže Snežana Milisavljević, predsednica Udruženja Putokaz.

Projektom je predviđena izrada sajta na kojem će moći da nastave da besplatno promovišu svoje proizvode čineći ih konkurentnim na tržištu Srbije. Osim edukacija koja podrazumevaju sticanje dodatnih znanja i veština važno je i da nezaspolene žene steknu samopouzdanje, veru u sebe i ponovo se osnaže i odvaže da postanu preduzetnice ili potraže posao kod poslodavaca u Kragujevcu i okolini. Žene na ovakvim skupovima imaju prilike da razgovaraju, razmene iskustva i informacije i organizuju se za korake u daljem radu, objašnjava Milisavljević. Za tri godine postojanja do danas u organizacji udruženja Putokaz za oko 200 nezaposlenih žena na teritoriji Kragujevca i okoline održane su radionice, fokus grupe i sastanci, a nadam se da ćemo uspostaviti još čvršću vezu između svih nadležnih institucija, poslodavaca i nezaposlenih žena i da će one postati vidljive u javnosti i rade na jačanju kompentencija kako bi se brže i lakše zaposlile.

Posle završenih obuka i izrade biznis planova, u okviru projekta za 10 žena učesnica biće organizovano lično savetovanje a zatim za njih pet iz Kragujevca i pet žena iz Čačka biće obezbeđena oprema, kao podrška za rad u malim kućnim radionicama.

Za učesnice projekta, Milica Čukarić iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja održala je obuku na temu Marketing i prodaja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar