Objavljen konkurs za državne vrtiće, naknada dela troškova za privatne vrtiće za 2.200 dece

Grad Кragujevac raspisao je Jedinstveni javni konkurs za prijem dece na celodnevni boravak u predškolske ustanove čiji je osnivač grad za radnu 2019/20. godinu u skladu sa raspoloživim kapacitetima Predškolskih ustanova „Đurđevdan“ i „Nada Naumović“.
Кomisija će počev od ponedeljka, 8. aprila, primati potrebnu dokumentaciju i zahteve radnim danima od 9 do 15 sati, u ulici Prvoslava Stojanovića 10, kancelariji broj 4 (drugi lokal od kancelarije MUP-a PU Кragujevac u Erdogliji), do 7. maja.
– Od ove godine uvodimo jedinstveni konkurs za prijem dece u državne vrtiće koji traje 30 dana i roditelji neće imati mogućnost da u toku godine van konkursa predaju dokumentaciju. Ovakvu odluku smo doneli zbog planiranja budžeta i planova za izgradnju još dva nova vrtića – kaže Gordana Marković, načelnica Gradske uprave za vanprivredne delatnosti.
Ona objašnjava da roditelji koji steknu pravo da upišu svoje dete u državni vrtić neće moći to pravo da odbiju kako bi dete upisali u neki od privatnih vrtića.
– To će moći da urade samo oni roditelji koji već imaju jedno dete upisano u privatni vrtić. Za razliku od prethodnih godina kada su roditelji mogli da konkurišu za prijem deteta tek kad ono navrši šest meseci, od ove godine starosna granica prijavljivanja na konkurs praktično i ne postoji. Roditelji će moći da podnesu zahtev i ukoliko se dete rodi tokom trajanja konkursa, s tim što ugovorna obaveza kreće od trenutka kada se steknu uslovi da dete krene u vrtić – pojašnjava Gordana Marković.
Načelnica je pozvala sve roditelje koji su zainteresovani da im dete krene u vrtić u radnoj 2019/20. godini da sada konkurišu, jer naknadnog konkursa za državne vrtiće neće biti, a tek po objavljivanju liste čekanja za prijem dece u državne vrtiće, moći će da se vidi koliko će dece moći da bude primljeno u privatne vrtiće.
Inače, od ove godine roditelji će moći da podnesu zahtev i elektronskim putem, preko portala eUprave Republike Srbije, odnosno dela koji se odnosi na eVrtić. Po isteku konkursa očekivanja su da će priliminarna lista za prijem dece biti objavljena najkasnije do 15. juna a roditelji će za eventualne prigovore imati rok od osam dana po objavljivanju liste.
Gradsko veće na sednici održanoj 4. jula donelo je zaključak o priznavanju prava na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice u radnoj 2019/20. godini. Na osnovu podnetih zahteva roditelja, staratelja, usvojitelja ili hranitelja grad Кragujevac odnosno Gradska uprava za vanprivredne delatnosti, u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu i kapacitetima verifikovanih privatnih predškolskih ustanova, moći će da prizna pravo na naknadu dela troškova za maksimalno 2.200 dece.
Članovi veća utvrdili su i predlog odluke o visini sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji grada i uputili odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje. U skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja utvrđeno je da se iz budžeta grada izdvajaju sredstva u visini od 80 posto od ekonomske cene po detetu u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad.

Post Author: Milan

Ostavi komentar