Obeleženo 80 godina od streljanja rodoljuba u Tehničko remontnom zavodu

U Tehničko remontnom zavodu u Kragujevcu, kraj spomenika „Bol i prkos“ danas je održano opelo i položeni venci, čime je obeleženo 80 godina od streljanja 132 rodoljuba u krugu zavoda.

Nedaleko od grada, na mestu pored potoka Reževac u krugu Tehničko remontnog zavoda nemački vojnici su streljali 132 partizana, simpatizera i taoca, koji su uhapšeni na teritoriji Gornjeg Milanovca, Rače Kragujevačke, Topole, Aranđelovca, Kraljeva i Svilajnca. Naša je dužnost da danas posle 80 godina negujemo sećanja na naše pretke koji su dali svoje živote u borbi za slobodu, rekao je direktor Tehničko remontnog zavoda, potpukovnik Rasim Ćiriković. U okviru postojećeg spomen obeležja nalazi se i spomen ploča nastradalim pripadnicima TRZ u periodu od 1978. do 2017. godine. I ovih događaja moramo da se sećamo jer to je pomen, istakao je Ćiriković na sve nastradale u TRZ, ali i jaka želja da više niko i nikada ne izgubi život.

U ime grada Kragujevca venac je kraj spomen obeležja položio Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Srpski narod podneo je velike žrtve za svoju slobodu, od kojih su 132 ovde u Medni. Kragujevac je grad koji snažno neguje kulturu sećanja, i to je naša obaveza i dužnost jer su žrtve dale ono najvrednije što mogu – svoj život, kazao je Petrašinović. U trenucima svetske krize, kada svedočimo tome kako je kada se izgubi mir i traju ratna dejstva, potrebno je da još više cenimo značaj i žrtvu koju su podneli svi kojih se danas sećamo i da još više cenimo slobodu koju imamo i živimo, poručio je Petrašinović.

U ime SUBNOR-a Srbije, venac je položio predsednik Gradskog odbora ove organizacije u Kragujevcu, Željko Zirojević koji je rekao da je 132 pripadnika antifašističkog partizanskog pokreta pre 80 godina položilo život za našu sreću, slobodu, čast, nezavisnost i dostojanstvo Srbije. Najmlađi je imao 16,5 godina a najstariji 53 i na ovim žrtvama Srbija traje, poručio je Zirojević.

Tehničko remontnom zavodu u ime SUBNOR-a Srbije a zahvaljujući generalnom pokrovitelju, predsedniku Republike Srbije, Zirojević je uručio zlatnu medalju borca za doprinos antifašizmu i patriotizmu.

Inače, spomenik Bol i prkos, vajara Dragana Panića, podignut je 4. jula 1981. godine na mestu gde se nalaze posmrtni ostaci 114 lica. Višedecenijskim istraživanjem utvrđeni su podaci za 128 streljanih osoba.

Post Author: Milan

Ostavi komentar