Obeležena 80. godišnjica od formiranja Prve proleterske brigade

Povodom obeležavanja 22. decembra, Dana JNA i 80. godina od formiranja Prve proleterske narodno-oslobodilačke udarne brigade, položeni su venci kraj spomenika Narodnih heroja (kod Pošte). U ime grada, vence su položili predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, GO Subnora, Klub akcijaša i volontera, Udruženje potomaka ratnika 1912-1920. godine.

Gradska organizacija Subnora baštini tradiciju kulta sećanja na sve one koji su položili živote za odbranu naše zemlje. Danas se sećamo dana kada je osnovana Prva proleterska brigada. Ona je značajna za Kragujevac zbog toga što je Treći kragujevački bataljon učestvovao u sastavu te brigade koja se borila tokom čitavog perioda Drugog svetskog rata,na više ratišta, prepešačila oko 20 000 km. Poletički komesar te brigade je bio Filip Kljajić, a mi, u Kragujevcu, imamo ulicu i jednu mesnu zajednicu koja nosi njegovo ime. Naša je dužnost i obaveza je da ukazujmo na ove datume i da se na dostojanstven način sećamo onih koji su dali živote za ovu zemlju – kazao je Petrašinović.

Željko Zirojević, predsednik GO Subnora istakao je da je okosnicu Prve proleterske brigade činio Treći kragujevački bataljon, bataljon boraca Kragujevca, Palilula, Šumadije.

Ako to zaboravimo, onda ne znamo ni ko smo, ni gde smo, ni čiji smo. Mi to ne zaboravljamo, mi to poštujemo, pamtimo, čuvamo, sećamo se – kazao je Zirojević.

Ovom prilikom, GO Subnora dodelio je priznanja i zahvalnice istaknutim članovima i pojedincima koji podržavaju rad ove organizacije. Najviše priznanje, Medalja borca, posthumno, dodeljena je Marku Lazareviću Škuletu, borcu i Jovici Stankoviću, potpukovniku. Zahvalnice su uručene Miroslavu Petrašinoviću, predsedniku Skupštine grada, Tomislavu Domanoviću, profesoru, Milošu Ignjatoviću, fotoreporteru i autoru knjige „Palilulske priče“ koja će uskoro izaći iz štampe, Predragu Spasiću, Nemanji Barać Spasoju Danilu Vlahoviću i Zoranu Šljamiću.

U prostorijama GO Subnora otvorena je izložba povodom 80. godina od osnivanja Prve proleterske brigade.

Post Author: Milan

Ostavi komentar