Obeležena 23. godišnjica od početka NATO bombardovanja

Polaganjem venaca i cveća kraj spomenika Uspenje u Kragujevcu je obeležena 23. godišnjica od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije i odata pošta Kragujevčanima koji su stradali tokom NATO agresije i oružanih sukoba od 1990. do 1999. godine na prostoru bivše Jugoslavije.

Vence su položili predstavnici Grada Kragujevca, Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih Kragujevca, GO SUBNOR-a, Vojske Srbije, MUP-a, Udruženja ratnih mirnodopskih vojnih invalida, GO Pokreta socijalista.

U ime Grada Kragujevca, venac je položila Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Grad Kragujevac se sa dužnim pijetetom seća žrtava svih ratova. Danas se nalazimo kraj spomenika Uspenje koji je podignut 2007. godine kao počast i oda. Danas slavimo život, onima koji su život dali.

Sve to Kragujevac ne zaboravlja i na današnji dan šalje poruku mira i zahvaljuje se za položene živote onima koji su to učinili za svoju otadžbinu, za svoj narod, za svoj grad i svoje porodice – poručila je Gordana Damnjanović.

Milan Andrić, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih grada Kragujevca istakao je da se i sa ove vremenske distance, ništa ne zaboravlja. Braneći svoju zemlju i grad, 42 Kragujevčana je položilo svoje živote, neki kao vojnici, neki kao policajci, a stradali su i civili. Udruženje čuva uspomenu na njih i brine o njihovim porodicama…

Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara i gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a. U Kragujevcu se signal za vazdušnu opasnost oglasio 218 puta. Grad i najbliža okolina bili su izloženi neposrednim dejstvima 20 puta.

Prvi projektili pali su na naš grad 24. marta, oko 20,35 sati, kada je pogođena kasarna „Milan Blagojević”. Kragujevac je najviše stradao 9. i 12. aprila kada je pogođen Zavod „Crvena zastava”. Razoreni su pogoni Fabrike automobila, Energetike, deo Zastava kamiona, Kovačnice, Lakirnice, zgrada ERC – a i Alatnica. Pod vazdušnom opasnošću građani Kragujevca su bili ukupno 40 dana, 6 sati i 33 minuta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar