Obeležena 107. godišnjica od smrti dr Elizabet Ros

Povodom 107 godina od smrti dr Elizabet Ros i članica britanske lekarske misije i 145 godina od osnivanja Crvenog krsta u Kragujevcu, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović, u Svečanom salonu Gradske uprave, za diplomate Velike Britanije i Kanade organizovali su prijem. Pored predstavnika ambasada, prijemu su prisustvovali državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušanka Golubović, načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić, direktor UKC dr Slobodan Milisavljević, Doma zdravlja, delegacija Vojske RS, Crvenog krsta Srbije, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Srpskog lekarskog društva i članovi porodice dr Žarka Vukovića koji se za života bavio radom savezničkih medicinskih misija u Kragujevcu i Srbiji i o tome objavio knjigu.

Kragujevac, grad bogate kulturno-istorijske tradicije, s ponosom se, zajedno sa ondašnjim i današnjim saveznicima, seća herojskog čina i podviga britanske lekarske misije i dr Elizabet Ros. Ono što su radile i podvig koji su učinile tri mlade lekarke, dolaskom u zemlju zahvaćenu ratom, bolešću i glađu, za sve one koji se bave humanitarnim radom ostaje zvezda vodilja, rekao je predsednik Petrašinović. U godinama pandemije Kovid-19 kojom je čitav svet zahvaćen, više nego ikada, prepoznajemo značaj lekara iz drugih zemalja koji dolaze da pomognu i dele iskustva u lečenju zaraženih. Sve to danas stvara još jasniju sliku žrtve i podviga tri lekarke u vremenima rata. Kragujevac s ponosom čuva sećanje na članice britanske lekarske misije koje su svoje živote stavile ispred života naših predaka i lečeći ih, pomagale da se što pre oporave i vrate na bojno polje u odbranu svoje zemlje i naroda, podsetio je predsednik Miroslav Petrašinović.

Izaslanik odbrane Ambasade Velike Britanije, Saša Toms je istakao da primer dr Elizabet Ros postavlja temelje za sjajnu saradnju koju imaju naše dve zemlje i koju ćemo zajedno nastaviti da gradimo i u budućnosti. Priča o doktorki Elizabet Ros je sjajan primer, naročito u svetu medicine, i svedoči o tome da kroz saradnju možemo više da ostvarimo nego kao pojedinci.

Ponosan sam i zahvalan na prilici da zajedno delimo sećanja na značajan istorijski period i za Srbiju i za Veliku Britaniju a koji odražava činjenicu da smo kroz istoriju delili teške trenutke. Ono što je najvažnije je da smo i tada pomogli jedni drugima, istakao je izaslanik Toms.

Sa zahvalnošću i nakon više od veka možemo da kažemo da su dr Elizabet Ros i članice britanske lekarske misije krasile osobine koje i danas predstavljaju univerzalnu vrednost i potrebu svakog društva, kazala je državna sekretarka Golubović i istakla snažnu poruku solidarnosti i međunarodne saradnje koje značajno doprinose kvalitetu života svakog čoveka ali i prevazilaženje različitih kriza sa kojima se uvek, pa i danas, na različite načine susrećemo.

Godišnjica smrti dr Elizabet Ros uzeta je za datum osnivanja Gradske organizacije Crvenog krsta u Kragujevcu. U znak velikog poštovanja koje ovaj grad ima prema britanskoj doktorki, ulica u Kragujevcu kao i omladinska terenska jedinica Crvenog krsta Kragujevac nose ime dr Elizabet Ros.

Crveni krst je povodom godišnjice smrti dr Elizabet Ros u Svečanom salonu priredio izložbu fotografija članica lekarske misije iz Australije, Kanade i Velike Britanije koje su nesebično pomagale srpskom narodu u najtežim trenucima. Nakon svečanog prijema, na Varškom groblju održan je pomen i položeni su venci na mestu gde su sahranjene dr Elizabet Ros, Mejbl Dirmer i Lorna Feris.

Post Author: Milan

Ostavi komentar