Obeležen Evropski dan osoba sa autizmom

Povodom Evropskog dana osoba sa autizmom, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom uz podršku Grada Kragujevca organizovalo je juče prodajnu izložbu radova svojih članova u Pešačkoj zoni.

Izložbu je posetila Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu o socijalnu zaštitu. Za godišnji program rada ovog udruženja grad izdvaja oko 500 000 dinara. Ove godine, Udruženje je realizovalo i nekoliko projekata kao što su „Odgovorna zajednica posle Kovida 19“, „Letnji kampovi za osobe sa autizmom“, „Podrška deci i mladima sa autizmom – kroz kreativne, kulturne, edukativne i inkluzivne sadržaje“ i dr

Samo ta finansijska podrška za rad udruženja i podrška projektima nije dovoljna. Najvažnije u celoj toj priči je prepoznati njihove kapacitete i omogućiti im celovit život u skladu sa njihovim mogućnostima. Za to je neophodna stambena podrška, za to su neophodni radni centri, za to je neophodna i podrška društva u onom trenutku kada oni ostanu bez podrške primarne porodice. Jako težak zadatak pred svakom lokalnom samoupravom koji mora biti ispunjen – rekla je Gordana Damnjanović.

Danijela Nešović, predsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom Kragujevac kaže da je ova izložba početkom oktobra već postala tradicija Udruženja. Radovi koji su izloženi uglavnom su nastali na letnjim kreativnim radionicama, na kojima ih osobe sa autizmom izrađuju uz podršku svojih terapeuta.

Mogu da kažem da su nam deca bila izuzetno vredna tokom celog leta. Mi smo sve aktivnosti sprovodili na otvorenom u skladu sa preporukama, deci je to izuzetno prijalo, a mi smo te radove koji su najvećim delom nastali upravo na tim letnjim radionicama, izložili danas. Sutra ćemo simbolično zasaditi jedno „drvo autizma“ u Botaničkoj bašti Kragujevca. U ponedeljak, 5. Oktobra, u Gradskoj upravi, predstavnici Udruženja imaće radni sastanak sa predstavnicima grada na kome će biti reči o problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom radu, a pre svega o potrebi da se formira dnevni centar za odrasle osobe sa autizmom – kaže Danijela Nešović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar