Obeležen Dan proboja Solunskog fronta

Polaganjem venaca kraj spomenika Palim Šumadincima u Šumaricama Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. „Vojvoda Radomir Putnik“ obeležilo je 15. septembar Dan proboja Solunskog fronta. U ime grada Kragujevca, venac je položio savetnik gradonačelnika Goran Lekić.

Današnji dan, 15. septembar jedan od najsvetijih dana u srpskoj ratničkoj istoriji. U znak sećanja na poginule, odali smo poštu hrabrim srpskim Soluncima i time šaljemo poruku javnosti da se ovakvi dani moraju obeležavati i pamtiti, kazao je Lekić.

Ovo je veliki srpski praznik kada se treba sećati svih palih boraca rekao je Milan Vujičić, predsednik Udruženja. Tačan broj poginulih se ne zna, ali se zna da je tokom borbe nestala jedna cela armija. Direktnih potomaka ratnika retko da ima ali dolaze unuci i praunuci. Ne smemo da zaboravimo herojska dela vojnika jer nas podsećaju na važnost očuvanja istorije a sećanjem na njihova dela može se izgraditi bolja budućnost, poručio je Vujičić.

U Prvom svetskom ratu Solunski front je nastao kao pokušaj saveznika da u jesen 1915. godine pomognu Srbiji protiv združenog napada Nemačke, Austrougarske i Bugarske. Uprkos jakim ofanzivama, 14. septembra 1918. godine Solunski front je ostao stabilan, što je rezultiralo kapitulacijom Bugarske i oslobađanjem Srbije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar