Obeležen Dan oslobođenja Kragujevca u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca kraj Spomenika palim Šumadincima, obeležen je Dan oslobođenja Kragujevca u Prvom svetskom ratu. Vence su u ime Grada položili Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika i Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Poštu palim borcima su polaganjem venaca odali i predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. „Vojvoda Radomir Putnik“ iz Kragujevca, SUBNOR-a i pripadnici vojske Republike Srbije.

Svaki datum koji slavi našu slobodu i oslobođenje, a nažalost, takvih datuma je mnogo u našoj istoriji, je važan za naš grad, državu i istoriju, kazao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Nakon proboja Solunskog fronta 1918. godine, naš narod na celoj teritoriji tadašnje Kraljevine Srbije se pobunio i krenuo u borbu protiv tadašnjeg okupatora. Naši hrabri preci su 27. oktobra 1918. godine oslobodili Kragujevac. Cena te slobode, kao i cena slobode u Drugom svetskom ratu, je plaćena jako skupo – životima naših sugrađana. Pretrpeli smo velika materijalna razaranja, koja nisu uporediva sa ljudskim životima. Zahvaljujući našem slobodarskom duhu i našim precima, mi danas slobodno hodamo ulicama Kragujevca i deo smo jednog slobodarskog i antifašističkog sveta, poručio je Momčilović.

Ovaj datum je veliki za Kragujevac, Srbiju i srpstvo, jer je Kragujevac dao veliki doprinos u borbama za oslobođenje od 1912. do 1918. godine, kazao je Milan Vujičić, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. „Vojvoda Radomir Putnik“ iz Kragujevca.

Samim tim što je u Kragujevcu bila stalna vojna bolnica, kao i četiri pešadijska puka, konjički i artiljerijski puk, Kragujevac je dao ogroman doprinos sa Vojnim zavodom koji je bio tada u Kragujevcu.

Pred oslobođenje, kao i za vreme okupacije, stanovništvo je pretrpelo ogromne štete i gubitke. Zbog toga se danas rado sećamo datuma oslobođenja od strane vojnika Drinske divizije, kazao je Vujičić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar