Obeležavanje jubileja Nemačko-srpske razvojne saradnje u Kragujevcu

 

Povodom obeležavanja više od 20 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje u Srbiji u subotu, 16. septembra, od 16 do 20 časova, biće organizovana proslava jubileja u Velikom parku u Kragujevcu. Ovaj jedinstveni događaj, u organizaciji Ambasade Savezne Republike Nemačke, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Nemačke razvojne banke (KfW), uz podršku Grada Kragujevca, otvoren je za sve posetioce koji će kroz inovativni, edukativni i kulturno-zabavni program imati priliku da se upoznaju sa ključnim dostignućima, projektima i pozitivnim uticajem Nemačko-srpske razvojne saradnje na različite aspekte života u Kragujevcu i u Srbiji. Kragujevac je odabran kao mesto obeležavanja jubileja jer se u ovom gradu realizuje značajan broj projekata koje Nemačko-srpska razvojna saradnja, u saradnji sa partnerima, sprovodi širom Srbije.

Na našu veliku sreću ambasada Nemačke, nemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nemačka razvojna banka KfW odabrali su Kragujevac za grad u kome će proslaviti 20 godine uspešne saradnje Nemačke i Srbije, zahvaljjući kojoj su se naši gradovi i opštine razvijali a posebno u oblastima energetske efikasnosti, zapošljavanja, obrazovanja. Kragujevac je jedan od tih gradova i zato ih smatramo dragim prijateljima, rekla je Ana Petrović, pomoćnica gradonačelnika za kulturu i informisanje i pozvala sve Kragujevčane da u subotu 16. septembra od 16.00 do 20.00 sati dođu u Veliki park, gde ih očekuje razvnorstan program, poznati nemački specijaliteti i pokloni za sve uzraste i generacije.

Na početku zvaničnog dela programa biće prikazana prezentacija uspešnih projektnih priča realizovanih u Kragujevcu, pod nazivom „Mladi mladima“, nakon čega će uslediti nastup polaznika škole baleta „Aplauz“ i nastup učenika Muzičke škole „Dr Miloje Milojević“. Prisutnima će se potom svečano obratiti Njena ekselencija, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji gospođa Anke Konrad, kao i ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević i gradonačelnik Grada Kragujevca Nikola Dašić. U drugom delu programa na centralnoj bini plesne tačke izvešće članovi Kluba kulture „Atrium“ i kulturno-umetničkog društva „Abrašević“, a zatim će publika uživati u poznatim muzičkim numerama u izvođenju Trio Pop Art benda. Kraj zvaničnog dela programa rezervisan je za zabavu i opuštanje, uz popularne disko i pop hitove koje će puštati DJ Lucky.

Pored zvaničnog dela programa, biće organizovan i bogat prateći program za posetioce različitih uzrasta i interesovanja. Na štandovima posebno kreiranim za ovu priliku svoj rad će predstaviti Ministarstvo za evropske integracije, potom Grad Kragujevac kao domaćin manifestacije, uključujući i Gradsku turističku organizaciju Kragujevac, dok će Nemačko-srpska razvojna saradnja predstaviti projektne aktivnosti realizovane u ovom regionu Srbije. U okviru Eko-kutka biće izloženi zvono za reciklažu, moderan reciklomat i bicikl koji proizvodi električnu energiju. Na temu održivosti biće upriličena izložba radova učenika Srednje stručne škole Kragujevac koja blisko sarađuje sa jednim od projekata Nemačko-srpske razvojne saradnje koji se bavi unapređenjem obrazovanja u Srbiji. Za najmlađe će biti organizovan Dečji

kutak sa animatorima koji će najmlađe voditi kroz razne zanimljive aktivnosti, kao što su crtanje i bojenje motiva na temu očuvanja životne sredine i izgradnja hotela za insekte, koji će nakon završetka manifestacije biti instaliran u Velikom parku u Kragujevcu. Prisutni će biti u prilici da u Food corneru isprobaju nemačke kulinarske specijalitete, poput čuvenih nemačkih kobasica, uz pivo. U Biznis kutku biće predstavljene nemačke kompanije koje posluju u Kragujevcu i Šumadijskom upravnom okrugu, među kojima su Meggle, Henkel, ProCredit Banka, Siemens Mobility i Sunce Marinković. Ove kompanije, uz Metro Cash&Carry i Lidl obezbedile su i brojne poklone za posetioce, kao što su grickalice, slatkiši i sokovi, paketići sa bojankama za crtanje, drvenim bojicama i dečjim šamponima za najmlađe i druge. Kao posebna zanimljivost tokom manifestacije izdvaja se – tombola.

Svi posetioci moći će da učestvuju u igri i da osvoje jedan od 10 bicikala koje je specijalno za tu priliku donirala ProCredit Banka. U okviru Biznis kutka biće izložen i solarni panel, kako bi Kragujevčani mogli bliže da se upoznaju sa ovim modernim izvorom energije. Posetioci će takođe biti u prilici da se slikaju sa zanimljivim rekvizitima u Foto-kutku i da ponesu fotografiju kao uspomenu sa ovog događaja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar