Novo obećanje vlasti – početak izgradnje UKC Kragujevac krajem sledeće godine

Izgradnja novog Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac trebalo bi da počne krajem sledeće godine, izjavila je, nakon obilaska ove zdravstvene ustanove, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

Kako je navela, tender za projektovanje novog UKC biće objavljen do 15. aprila, a projekat će najverovatnije biti proširen na još neke zgrade unutar ovog zdravstvenog kompleksa.

Šumadija je centar Srbije i kad je dobro Šumadiji dobro je celoj Srbiji. Prema tome, Kragujevac nije zanemaren. Danas sam obišla i Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i uverila se u kakvim uslovima rade. Verovatno ćemo projektovanje morati da proširimo na još neke zgrade unutar zdravstvenog kompleksa. Što se tiče Dečije klinike, ona će morati da bude potpuno nova. Gradiće se na mestu sadašnje jer je statika zgrade takva da mora da se ruši. Dečija klinika će imati sve što je potrebno za decu do 16 godina – kazala je ministarka Grujičić.

Kada je reč o nabavci opreme, u posldnjih šest meseci uloženo je oko 5 miliona evra u kupovinu opreme za UKC Kragujevac.

Ono što ćemo urgetno nabaviti već u prvoj nabavci koja bi trebalo da se raspiše u toku ovog meseca je kompletna oprema za neonatologiju, sve što je traženo, kompletna oprema za patologiju, jer da biste imali uspešnu onkologiju morate da imate perfektnu patologiju. Nabavićemo i novi mikroskop i novi ultrasonični aspirator za neurohirurgiju – kazala je Grujičić.

Sa ponosom ističe da je neurohirurgija u Kragujevcu dostigla visok profesionalni nivo tako da pacijenti iz ovog regiona više ne moraju da dolaze u Beograd jer u Kragujevcu mogu da dobiju kompletnu neurohirušku zdravstvenu zaštitu onako kako treba i kako protokoli nalažu.

Ovo su velike stvari za Kragujevac koje smo imali priliku da čujemo od ministarke Grujičić, i kada je reč o najavi rekonstrukcije UKC Kragujevac kao i o njegovom opremanju. Za grad Kragujevac je Univerzitetski klinički centar zajedno sa Univerzitetom jedna od najbitnijih institucija, i u egzistencijalnom i u razvojnom smislu – kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Dašić se ovim prilikom zahvalio i prof.dr Bobanu Milisavljeviću, direktoru UKC Kragujevac koji se nalazi na čelu jednog veoma uspešnog tima, Aleksandru Miloševiću, državnom sekreataru u Ministarstvu zdravlja koji se zalaže da interese svog grada u Beogradu i za nastavak projekta rekonstrukcije UKC i svim donatorima koji su u prethodnom periodu pomogli ovoj ustanovi i kada je u pitanju rekonstrukcija pojedinih odeljenja i u nabavci opreme.

Ministarka Danica Grujičić je svoju posetu UKC Kragujevac započela prisustvom jutarnjem kolegijumu ove ustanove gde se detaljno upoznala sa menadžmentom ustanove, planovima i problemima sa kojima se susreću, pre svega kadrovskim i potrebom za nabavkom opreme.

Naišli smo na asposlutno razumevanje od strane ministarke. U prethodnom periodu dobili smo tri nova skenera, dva mobilna rendgena, tri stacionarna rendgena i linearni akcelerator, tako da ćemo u narednom periodu nastaviti sa opremanjem svih jedinica UKC Kragujevac i trudićemo se da svim građanima koji gravitiraju ka ovom zdravstvenom centru kojih je oko dva miliona, zdravstvenu zaštitu podignemo na još viši nivo – kazao je Milisavljević.

Ministarka Danica Grujićić je nakon obilaska UKC Kragujevac obišla i Dom zdravlja Kragujevac.

Post Author: Milan

2 thoughts on “Novo obećanje vlasti – početak izgradnje UKC Kragujevac krajem sledeće godine

Ostavi komentar