Novi digitalni servis za građane Kragujevca

Zvanična saradnja Grada Kragujevca, preduzeća eKG InfoData sa kompanijama Providens, zvanično autorizovane agencije za razvoj poslovanja, odnose sa medijima i javnošću i posebne projekte kompanije Rakuten Viber u Srbiji i Just Start iz Niša, rezultirala je kreiranjem Viber Chatbot servisa grada Kragujevca koji je danas predstavljen na konferenciji za medije u prostorijama InfoData centra.

Viber Chatbot servis grada Kragujevca je samo još jedan korak u unapređenju rada lokalne samouprave odnosno transparentnosti  rada i komunikacije sa građanima. Reč je o interaktivnom servisu inkorporiranom u jednoj od najzastupljenijih komunikacionih platformi u Srbiji, Viberu, putem kojeg građani na najbrži mogući način mogu doći do željenih informacija, kaže Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za loklanu samoupravu. Na raspolaganju je devet menija sa aktuelnim servisnim infomacijama, informacijama iz kulture, sporta, a direktno se pristupa i zvaničnom sajtu grada i sajtu kulturakg, sprovode se ankete, kvizovi za građane. Posebno su interesantni besplatni interaktvini stikeri sa motivima i obeležjima Kragujevca čijim se preuzimanjem automatski pristupa viber grupi. Tucaković je istakla da je pre deset dana na aplikaciji bilo 60 korisnika a uvođenjem stikera uz pomoć i podršku Vibera, broj korisnika je porastao na nešto više od šest hiljada. Preuzimanje stikera je najbrži način za pristupanje aplikaciji pored poziva u grupu iz kontakata sa telefonskog imenika. Očekujem da će servis vrlo brzo dostići svoj maksimum i građani će na najbrži mogući način doći do najnovijih informacija, rekla je članica Gradskog veća. Ona je podsetila da je pršle godine postavljen novi zvanični  sajt grada i sajt kulturaKg. Grad Kragujevac je i dobitnik nagrade za najbolju lokalnu samouopravu od strane SKGO za softversku aplikaciju eKGgrađanin za prijavljivanje problema, predloga i sugestija kao i za aplikaciju lična karta mesnih zajednica gde su smešteni svi podaci o mesnim zajednicama, kazala je Tucaković.

Zoran Đorović, direktor eKG InfoData je prezentovao aplikaciju ističući da je veoma jednostavna za upotrebu, ne zahteva dodatno instaliranje jer  je integrisana u Viberu i dolazi se vrlo jednostavno ukucavanjem u pretraživaču City and Me Kg ili preuzimenjem besplatnih stikera iz prodavnice stikera.

Vuk Brajović, direktor agencije „Providens“ je istakao da je Vajber je veoma ponosan na činjenicu da u srcu informatičkog sistema naše zemlje uspostavljena ovako dinamična, sveobuhvatnua i korisna saradnja sa gradom Kragujevcom i njegovim građanima putem omiljene aplikacije za razmenu poruka Rakuten Vajber.

Viber Chatbot servis grada Kragujevca je rezultat prve zvanične saradnje sa jednom lokalnom samoupravom u Srbiji koji je informativan, interaktivan i u saglasnosti sa zahtevima modernog vremena i aktuelnih komunikacijskih trendova putem kojeg građani mogu da se informišu o svemu što je važno za Kragujevac, da prate kulturna, politička, ekonomska zbivanja, komunalne aktivnosti, ali i da putem rubrike za interakciju ostvare dvosmernu komunikaciju, daju mišljenje, predloge po brojnim pitanjima koja su važna za funkcionisanje grada Kragujevca i da na dinamičnoj platformi kao što je vajber imaju komunikaciju sa nadležnima u gradu i time doprinesu boljitku svog grada, kazao je Vuk Brajović i istakao da servis može da se ažurira, da se ubacuju nove funkcionalnosti. Sigurni smo da će i građani kroz pomenutu interakciju dati sijaset dobrih predloga kako bi Siti end mi grada Kragujevca mogao da se unapredi i obogati u narednom periodu.

Pored predstavnika lokalne samouprave, konferenciji je prisustvovao Branko Krsmanović, predstavnik kompanije „Just start“ iz Niša koja je napravila Četbot. Reč je o interaktivnom servisu inkorporiranom u aplikaciju Viber, a istovremeno funkcioniše i na Android i iOS uređajima. Interfejs Chatbota pod nazivom „City and me KG“ je veoma intuitivan i lak za snalaženje, tako da korisnici kroz sistem menija veoma brzo dolaze do željene informacije, a vesti se dnevno ažuriraju, kazao je Krsmanović  jedan od kreatora.

Implementaciju projekta je vodilo Privredno društvo eKG InfoData, a naručilac posla u ime grada je Gradska uprava za poslove organa grada, koja je za izradu Chatbot platforme u postupku nabavke izabrala firmu JUST START iz Niša, sa kojom je ostvarena izuzetna saradnja i pozitivna iskustva.

Post Author: Milan

Ostavi komentar