Nova modularna puška iz “Zastava oružja” za srpsku vojsku prošla sve testove

Vojska Srbije uvela je novo streljačko naoružanje koje prvi put ima modularnu pušku koja menja kalibar u odnosu na municiju, a proizvedena je u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, piše RTS.
Modularna puška u kalibru 7,62, ali i u kalibru 6,5 je nešto što nemaju ni mnogo veće, bogatije i razvijenije armije nego što je naša.
Ova puška je postala deo srpskog naoružanja, pripadnici 41. pešadijskog bataljona već vežbaju sa njom. Sve to zajedno treba da značajno poveća ubojitost naših vojnika pešadije za 30 do 50 odsto, odnosno da poveća prednji pojas zaprečne vatre i verovatnoću pogotka u poluautomatskom režimu uz nesmanjenu efikasnost u rafalnoj paljbi.
„Pošto se upravo završava provera glavnog elementa tog novog sistema streljačkog naouružanja, to je modularna puška u kalibru 6.5 i 7.62 milimetara. Puška je do sada završila njajveći broj testova što znači 95 odsto su to mehanički testovi. Šokove, udare, blato, pesak, vodu – izdržala je uspešno proveru pouzdanosti i izdržljivosti“, objašnjava za RTS Nenad Miloradović iz Ministarstva odbrane Srbije.
Ubojitost vojnika koja se ostvaruje novim sistemom streljačkog naoružanja, što podrazumeva novu pušku i još osam novih tipova streljačkog naoružanja, novi sistem municije i novi set optičkih i optoelektronskih nišanskih sprava.
„Ovde smo pokazali kao proizvođač da se radi o jednom velikom skoku u odnosu na prethodnu generaciju i po pitanju efikasnosti i po pitanju ergonomije i po pitanju lakoće upotrebe sredstva iz nove generacije“, ističe za RTS Aleksandar Mladenović iz „Zastava oružja“.
Osnova svega toga je, kaže, novi metak 6,5 milimetara koji je uveden u naoružanje posle iscrpnih ispitivanja prethodnih godina i nova modularna puška „M19 6,5/7,62 mm“ koja je nedavno uvedena u naoružanje.
Opremljena je kompleksnim nišanskim sistemima – dnevni i refleksni optički nišan koji spada u standardni komplet puške, kao i termovizijski nišan koji će nositi određeni broj pripadnika svakog pešadijskog odeljenja, a koji značajno povećava efikasnost tog odeljenja i u noćnim dejstvima.

Izvor: RTS

Post Author: Milan

Ostavi komentar