Noćna akcija Agencije za bezbednost saobraćaja „Da se bolje vidimo“

Agencija za bezbednost saobraćaja, sinoć je u okviru nacionalne kampanje „UM na DRUM“ u Kragujevcu realizovala akciju čiji su aktivisti deljenjem promotivnog materijala i retroreflektujućih rekvizita mladima, biciklistima i pešacima skrenuli pažnju na noćne uslove vidljivosti.

Reč je o kampanji Agencije pod nazivom „Noćne akcije“ sa sloganom „Da se bolje vidimo“ koja se realizuje u saradnji sa 20 gradova širom Srbije, u kojima je proteklih godina, najviše nastradalo pešaka, biciklista i starih lica. Na ovaj način želimo da utičemo na pomenute učesnike u saobraćaju, i sa aspekta bezbednosti, upozorimo ih i povećamo znanje tokom smanjene noćne vidljivosti. Kada su ulice, delovi grada neosvetljeni ili blago osvetljeni osobi koja upravlja vozilom 60 km na sat treba 27 metara za zaustavljanje, što znači da kada primeti nekog na 10 metara, neće uspeti da odreaguje, objasnio je Mijat Cerović, predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja.

Zato tokom akcije delimo materijale koji na sebi imaju neke retroreflektujeće elemente: majice, prsluke, narukvice, svetla za bicikle, lampe, fleš led trake, zvonca i kišobrane, kazao je Cerović i apelovao na bicikliste da pored obavezne kacige na sebi imaju prsluke, a pešacima poručio da nose retroreflektujuće narukvice koje su vidljive noću.

Grad Kragujevac će uvek podržati aktivnosti ovoga tipa, jer za nas je jako značajna bezbednost mladih ljudi, pogotovo kada je saobraćaj u pitanju, kazao je Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom. Posebno je značajna tema akcije bezbednosti u noćnim terminima jer mladi ljudi naprave greške za koje najčešće ne postoji popravni- dogodi se jednom i više ne, zbog toga je važno da brinu o bezbednosti u saobraćaju, svom zdravlju, najmanjim prekršajima i onim najtežim koja mogu da se dogode, poručio je Jovanović.

Zahvaljujući saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i učešću u akcijama koje organizuju, grad Kragujevac na tabelama saobraćajnih nezgoda nalazi se u donjem delu lestvice, ali i dalje imamo visok procenat učešća ranjivih kategorija – pešaka i biciklista, kazao je Nikola Miletić, direktor JP „Putevi“ Kragujevac. Karakteristično za ove nezgode je da se one najčešće dešavaju u sumrak ili rano ujutru, kada pešaci vozačima nisu uočljivi, i to je jedan od faktora koji najviše utiču na dešavanje saobraćajnih nezgoda sa ranjivim učesnicima. Kako bi ih vozači uočili i prilagodili način svog kretanja njihovom prisustvu, bilo na kolovozu, trotoaru ili blizini nekih objekata, jako je važno da budu vidljivi. Neuočljivost inicira kasno kočenje i na žalost dolazi do saobraćajnih nezgoda, a rekviziti koji se dele tokom akcije jako su korisni za decu, kazao je Miletić.

Inače, pored vidljivosti, jedan od dominantnih uticajnih faktora u noćnim uslovima koji se javlja u saobraćajnim nezgodama sa poginulim i teško povređenim učesnicima u saobraćaju je alkohol, a oko 80% saobraćajnih nezgoda kod kojih je kao uticajni faktor alkohol, dogodi se u periodu od 17 do sedam časova ujutru.

Post Author: Milan

Ostavi komentar