Nikola Tesla prijavio prve pronalaske, umro je Borislav Stanković

Francuz Žak Garneren (Jacques Garnerin) proslavio se 1797 godine kao prvi čovek koji je redovno skakao padobranom. Prvi put je javno nastupio u Parizu na današnji dan 1797. godine, i tom prilikom je uspešno skočio sa visine veće od 600 metara. Njegov padobran je imao oblik suncobrana, a bio je napravljen od belog platna za jedra, i u prečniku je bio širok oko sedam metara. U središtu kalote nalazio se drveni kotur od otprilike 25 cm, sa rupom u sredini koja je omogućavala da vazduh izlazi iz kalote. Taj deo je bio pričvršćen za platno većim brojem kratkih pantljika.

Rođen je 1811 godine Franc List, mađarski kompozitor, pijanista i dirigent, jedan od najuticajnijih i najistaknutijih muzičara svoga vremena. Nenadmašan kao pijanista, uživao je svetsku reputaciju. Dao je novi pravac muzici 19. veka, naročito uvođenjem programske muzike. Klavirska dela: „Godine hodočašća“, „Legende“, „Ljubavni snovi“, „Sonata u h-molu“, 20 mašarskih rapsodija, veliki broj transkripcija svojih i tuđih kompozicija, simfonije „Faust“ i „Dante“, simfonijske pesme „Les preludes“, „Mazeppa“, „Tasso“…

U redu za patente u Njujorku 1887 godine, dotad nepoznat srpski pronalazač Nikola Tesla prijavio je šest izuma – asinhroni motor, obrtno magnetno polje, višefaznu naizmeničnu struju, način izrade motora za višefaznu struju, generator i transformator. Izume je 1888. otkupila firma „Vestinghaus“ i njihovu primenu prikazala na svetskoj izložbi u Čikagu 1893.

Treća srpska armija generala Božidara Jankovića je 1912 godine u Prvom balkanskom ratu razbila turske snage i oslobodila Prištinu.

Umro je 1927 godine srpski pisac Borisav Stanković, pesnik mladosti, ljubavi, prolaznosti života i ljudske tragike, dubok analitičar političkih i psiholoških procesa u srpskom društvu uzdrmanom socijalnim raslojavanjem. Slikao je Vranje i jug Srbije, degeneraciju starih trgovačkih porodica i talas promena, opisijući patrijarhalnu atmosferu rodnog grada i potčinjenost pojedinca svemoćnom sudu čaršije. Sjajan poznavalac ljudske duše, naročito je rado slikao likove izraženih psihičkih i čulnih osobina kojima gopodare strast i dert, dovodeći ih u žestok sukob s moralnim nazorima male sredine. Dela: knjige pripovedaka „Iz starog jevanđelja“, „Stari dani“, drame „Koštana“, „Tašana“, roman „Nečista krv“, memoari „Pod okupacijom“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar