Nezavisnost: Zaposlene u FCA u Kragujevcu ubeđuju da idu na rad u Slovačku

U kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) radnike „ubeđuju“ da se prijave za odlazak na rad u Slovačku, a od onih koji ne žele da idu, traže da popune upitnik u kome će navesti razloge za tu odluku, izjavio je predsednik fabričkog sindikata Nezavisnost Zoran Stanić.

On je agenciji Beta rekao da se radnicima nudi ugovor o radu na godinu dana uz prethodno rešenje o otkazivanju važećeg ugovora sa FCA u Kragujevcu.

U toj kompaniji su prošle sedmice obavestili proizvodne radnike da mogu da se prijave za rad u fabrici Stelantis u Slovačkoj u kojoj se proizvode Pežo 206 i Citroen C3.

„Interesovanje radnika je slabo, trenutno je oko desetak. Neobično je to da se za rad u Slovačkoj ne traže nezaposleni, već iskusni i obučeni radnici iz Kragujevca“, kazao je Stanić.

Podsetio je da su i ranije radnici iz FCA odlazili na rad u slovačku fabriku posredstvom tri agencije.

„Sudeći po pričama nekih od njih koje sam pročitao na društvenim mrežama, iskustva su loša. Agencije su im prvo oduzimale pasoše, a onda i iznos od zarade za razne neplanirane troškove“, kazao je Stanić.

Dodao je da se po navodima jednog radnika, u fabrici u Slovačkoj više radi jer je traka brža, pa se u jednoj smeni proizvodi 470 vozila dok se u kragujevačkoj fabrici izrađuje po 200 vozila u smeni.

„Taj radnik je zbog toga napustio Pežoovu fabriku i prešao u Folksvagenovu“, naveo je predsednik sindikata Nezavisnost.

Izvor : Beta

Post Author: Milan

Ostavi komentar