Nezadovoljni radnici protestovali ispred zgrade Skupštine grada

Radnici Fijata koji su nakon protesta organizovanog kod glavnog ulaza u fabriku, došli ispred Gradske uprave, razišli su se nakon sastanka sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem.

Kako su učesnici sastanka preneli okupljenim radnicima, delegacija koja je bila na razgovoru sa gradonačelnikom Dašićem i njegovim saradnicima početkom naredne nedelje ide u Beograd. Sa radnicima ide i gradonačelnik Nikola Dašić. Sindikati se isključuju iz pregovora, a preporuka je da niko od radnika ništa ne potpisuje.

Imamo problem da se usled velikog broja poluinformacija odnosno nedostatka informacija stvorila panika kod zaposlenih da će fabrika biti ugašena i da će svi koji ne prihvate odlazak u inostranstvo dobiti otkaz, rekao je nakon sastanka gradonačelnik Dašić. Prema informacijama koje imam, daleko od toga da postoji mogućnost da se tako nešto dogodi. Na kraju krajeva Vlada Republike Srbije ne bi dozvolila da se bilo šta tako desi u Kragujevcu. Ne bi dozvolio ni grad Kragujevac, to je za nas jako značajna stvar. S druge strane, vidite i sami koliko konstantno ulažemo napore da dovodimo nove fabrike, da zapošljavamo, a ne da dozvolimo da se zatvaraju fabrike. Nije ideja da se Fijat zatvori, istako je Dašić u izjavi za medije i dodao, ideja je da se pređe na novi model. Problem nedostatka komunikacije u fabrici očigledno postoji, o tome ćemo razgovarati u ponedeljak, ponudio sam se odem zajedno sa zaposlenima i u Ministarstvo rada i u Ministarstvo privrede, da razgovaramo sa ministarkama i očekujem da ćemo nakon tog razgovora smiriti situaciju. Nema razloga da se dozvoli da Kragujevac bude u situaciji da se otpuste neki ljudi, to uopšte nije ideja i ta informacija nije tačna, poručio je Dašić.

Jedino što smo videli to je da su dobili odštampani papir na kome je ponuda za upućivanje na rad u inostranstvo i to je naravno moguće na dobrovoljnoj bazi. Ne može niko ni po Zakonu o radu, ni na koji drugi način prisilno da pošalje radnike u inostranstvo i ukoliko je na dobrovoljnoj bazi ništa nije sporno. Činjenica je da su dobili samo tu ponudu, a to nije obavezujuće. Da li je neko izašao sa informacijom o otpuštanju, uneo strah među zaposlene, ne mogu da znam. Grad će uvek stati iza svojih Kragujevčana. Očekujem i od Vlade Republike Srbije da stane iza Kragujevca, poručio je Dašić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar