(Ne)namerna greška predsednika Srbije: Centar izvrsnosti ne kasni zbog korone

Navodeći projekte koji se realizuju u Kragujevcu i Šumadiji, prilikom jučerašnje posete gradu na Lepenici, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da se „jedino kasni sa izgradnjom Centra izvrsnosti i to zbog korone“. Nažalost, ta informacija nije u potpunosti tačna: ili je predsednik slučjano pogrešio ili je, pak, pogrešno informisan.

Centar izvrsnosti, u okviru kojeg bi trebalo da se nalaze Centar za istraživanje na matičnim ćelijama i Banka za matične ćelije u Kragujevcu,trebalo je da bude otvoren još 2017.,a  počeo je da se gradi krajem decembra 2015. Kamen temeljac položen je 25. januara 2016. godine, kada je tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić spustio u temelj vremensku kapsulu sa porukom: „Što čovek započne, neka Bog ne ospori“.

Rok nije ispoštovan, preduzeće koje je izvodilo radove najpre se povuklo sa gradilišta, a potom i bankrotiralo, pa je Evropska investiciona banka dala novi, krajnji rok – 2020. godinu  za završetak radova na ovo objektu.

Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru, raspisala je 10 oktobra 2020. javnu nabavku “za nastavak i završetak radova na izgradnji Centara izvrsnosti sa centrom za istraživanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija u Kragujevcu.

Rok za dostavljanje ponuda bio je 23. novembar, dok je izgradnja Centara izvrsnosti trebalo da stratuje početkom, odnosno da bude završena u decembru ove godine. Međutim, konkurs nije okončan ni 10 aprila 2021- od pet firmi koje su se prijavile na kokurs, tri su tada ušle u uži izbor, a Grupa ponuđača „Inobačka“ iz Novog Sada kao izvođač radova izabrana je tek u drugoj polivini jula ove godine.  Novi rok za završetak radova je oktobar 2022. godine, a Vlada je za ovaj kapitalni projekat opredelila 7,4 miliona evra.

Podsećamo, ugovor o izgradnji Centra za matične ćelije, sa bankom za njihovo čuvanje, potpisali su još 2009. tadašnji ministar za nauku i tehnologiju Božidar Đelić, bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i tadašnji dekan kragujevačkog Medicinskog fakulteta Nebojša Arsenijević.

Jedan od inicijatora ovog projekta bio je genetičar Miodrag Stojković, koji je upravo zbog problema oko gradnje ovog Centra napustio Srbiju, ali i prvi skrenuo pažnju da je „gradilište zaraslo u travu“.

Inaće, vrednost investicije procenjena je na 14 miliona evra, a deo novca dala je Evropska investiciona banka. Pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, novac su izdvojili i lokalna samouprava (40 miliona dinara) i Univerzitet u Kragujevcu (25,5 miliona dinara).

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar