Nemci ugušili Varšavski ustanak

Arapski vojskovođa i egipatski sultan Saladin preoteo je 1187 godine Jerusalim od hrišćana, što je 1189. izazvalo Treći krstaški rat.

Oko 30.000 Turaka je 1810 godine u Prvom srpskom ustanku krenulo iz Bosne da uguši ustanak, koristeći proređenost srpske vojske na Drini čija se glavnina borila kod Varvarina, Deligrada i Sokobanje. Turci su 12 dana topovima tukli Loznicu, ali je nisu osvojili, a kad je s vojskom stigao vođa ustanka Karađorđe, potukao ih je i proterao iz Srbije.

Slavni engleski prirodnjak i fiziolog, Čarls Darvin, vratio se 1836 godine u Englesku posle petogodišnje naučne ekspedicije na brodu „Bigl“ koju je kasnije i opisao u knjizi „Put prirodnjaka oko sveta“. Ovo putovanje, na kojem je posetio Brazil, Galapagos, Novi Zeland i dr, imalo je presudan značaj za njegovo shvatanje o nestalnosti i promenljivosti organskog sveta, kao i za teoriju evolucije koju je postavio.

Italija je 1935 godine izvršila invaziju na Etiopiju.

Posle 63 dana teških borbi Nemci su 1944 godine ugušili ustanak stanovnika Varšave. Poginulo oko 250.000 Varšavljana, velik broj završio u nacističkim koncentracionim logorima, a grad gotovo potpuno uništen.

Umro je 1949 godine srpski kompozitor i etnomuzikolog Kosta Manojlović, profesor i prvi rektor Muzičke akademije u Beogradu. Muzičke studije završio je u Oksfordu. Zapisao je veliki broj narodnih pesama, kojima se inspirisao. Napisao je „Spomenicu Stevanu Mokranjcu“ i etnomuzikološke studije „Muzičke karakteristike našeg juga“, „Muzičko delo našeg sela“, „Narodne melodije u istočnoj Srbiji“. Dela: ciklusi horova „Žalne pesme“, „Pesme zemlje Raške“, „Pesme zemlje Skenderbegove“, solo pesme, obrade narodnih pesama.

Prekinut je 1990 godine saobraćaj putničkih vozova iz Beograda i Zagreba ka Splitu, Šibeniku i Zadru i između Bihaća i Splita, jer su prugu blokirali Srbi u Kninskoj krajini da bi sprečili ulazak policije Hrvatske u Knin i sukobe širih razmera.

Post Author: Milan

Ostavi komentar