Napadom Nemačke na Poljsku odpočeo Drugi svetski rat

Počeo je 1666 godine veliki požar u Londonu u kojem je stradalo 80% ovog grada.

Rođen je 1832 godine srpski istoričar i sveštenik Ilarion Ruvarac, osnivač srpske kritičke istorijske škole, član Srpske kraljevske akademije. Obavio je pionirski posao kritičkog istorijskog istraživanja, suzbijajući nenaučne postupke u proučavanju srpske istorije. Napadao je neznanje i šarlatanstvo i bio rezervisan prema narodnom predanju kao istorijskom izvoru. Bio je profesor i rektor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, a od 1882. arhimandrit fruškogorskog manastira Grgeteg. Dela: „Odlomci o grofu Đorđu Brankoviću i Arseniju Crnojeviću patrijarhu“, „O knezu Lazaru“, „Montenegrina“, „O pećkim patrijarsima“, „Kraljice i carice srpske“.

U snažnom zemljotresu koji je 1923 godine potresao Tokio i Jokahomu poginulo je 106.000 ljudi.

Nemačka je 1939 godine napala Poljsku i zauzela njen zapadni deo, što je dva dana kasnije prouzrokovalo objavu rata Nemačkoj od strane Engleske i Francuske i početak Drugog svetskog rata.

U nacističkoj Nemačkoj od 1941 godine svi Jevreji su morali da nose oznaku – žutu zvezdu.

U Beogradu je 1961 godine počela Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja kojoj su prisustvovali predstavnici 25 zemalja i 40 antikolonijalnih i oslobodilačkih pokreta. Posle šest dana rada, skup je usvojio dokumente o principima nesvrstavanja kao nezavisnog vanblokovskog činioca.

Sedam decenija nakon što je Titanik potonuo, američko-francuska ekspedicija locirala je 1985 godine njegovu olupinu na oko 400 milja zapadno od Nju Faundlenda u Severnom Atlantiku.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar