Najveći broj malignih bolesti otkrivenih u ranoj fazi je izlečiv

Mart, mesec borbe protiv raka tokom koga se obeležava i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke bio je povod da se na zajedničkoj konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave govori o značaju prevencije i skrining programima u ustanovama primarne zdravstvene zaštite. Na konferenciji su govorili Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i predstavnici Instituta za javno zdravlje, „Zastave“ Zavoda za zaštitu radnika i Doma zdravlja.

Ono što je najvažnije je podizanje svesti naših sugrađana o značaju prevencije, menjanje odnosa prema sopstvenom zdravlju, pravovremeni odlazak kod lekara jer se redovnim skrining pregledima za karcinom grlića materice, karcinom dojke, kolorektalni karcinom od 2013. godine, u našoj zemlji, sprovode nacionalni skrininzi. Jako je važno da eliminišemo faktore rizika i da se odazovemo na preventivne preglede. Poruka današnjeg dana je promena naše svesti i jačanje naših kapaciteta, osnaživanje, jer najveći broj malignih bolesti otkrivenih u ranoj fazi je izlečiv – kaže Gordana Damnjanović.

U svetu se beleži trend porasta oboljevanja od malignih bolesti. U Šumadijskom okrugu zabeležen je 1951 slučaj oboljevanja i 858 smrtnih slučajeva u toku 2020. godine, kaže prof. dr Svetlana Radević iz Instituta za javno zdravlje. Institut za javno zdravlje i Centar za promociju zdravlja tokom čitave godine sprovode brojne promotivne i preventivne aktivnosti u saradnji sa  partnerskim organizacijama koje su usmerene ka prevenciji i informisanju stanovništva i osnaživanju da preuzmu odgovornost za sopstveno zdravlje, da se na vreme jave lekare radi kontrole zdravlja, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javno-zdravstveni potencijal jer se oko 80% svih malignih bolesti može prevenirati eliminacijom i modifikacijom faktora rizika među kojima su najznačajniji oni faktori rizika koji su vezani za naš način života i ponašanja kao što su upotreba duvana i alkohola, fizička neaktivnost, gojaznost, smanjen unos voća i povrća, izloženost UV zračenju i zagađenosti vazduha. U tom smislu je neophodan timski rad svih nas na prevenciji i kontroli malignih bolesti – kazala je Radević.

„Zastava“ Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika je od januara ove godine uključena u organizovani skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice sa još 13 domova zdravlja sa teritorije Šumadijskog i Pomoravskog okruga koji gravitiraju ka Regionalnoj citolaboratoriji.

Ono što je naš zadatak je pozivanje, a naročito odaziv žena starosti od 25-64 godine, koje ne moraju da budu osigurane čime povećavamo obuhvat te populacije jer se zna da je rak grlića materice preventabilna bolest ukoliko se dijagnostikuje u ranoj fazi – kaže Nada Milovanović, direktorka ove zdravstvene ustanove.

Preventivni pregledi i skrining karcinoma pluća u Domu zdravlja Kragujevac su se zbog korone obavljali u manjem obimu.

Pre korone smo započeli priču o skriningu koji će se obavljati niskodoznim skenerima kojim će se otkrivati neke male promene koje na grafiji pluća ne mogu da budu otkrivene – kazala je Tatjana Jokić, lekar u Službi za plućne bolesti Doma zdravlja i izrazila očekivanje da će uskoro otpočeti i ova vrsta skrininga.

Post Author: Milan

Ostavi komentar