Najavljeni programi i aktivnosti povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka

U susret 15. februaru, Međunarodnom danu dece obolele od raka, povodom Svetskog dana borbe protiv raka i u susret martu, mesecu borbe protiv malignih bolesti u Institutu za javno zdravlje Kragujevac održana je konferencija za medije na kojoj su najavljeni programi i aktivnosti promocije i prevencije. Učesnike konferencije, predstavnike zdravstvenih institucija, UKC Kragujevac, Dom zdravlja Kragujevac, ZZZR Zastava, predstavnike nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka Nurdor, u ime grada pozdravila je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Grad Kragujevac za sprovođenje promocije i prevencije zdravlja ima izuzetnog partnera u Institutu za javno zdravlje Kragujevac. U partnerskoj saradnji sa ostalim javnim ustanovama uz podršku grada, Institut sprovodi brojne programe i aktivnosti kako bi povećali svest građana o javnom zdravlju, promociji zdravlja i prevenciji, između ostalih, i malignih bolesti kao globalnog javno zdravstvenog problema. Maligna oboljenja u gotovo 80 posto slučajeva, ukoliko se otkriju u ranoj fazi, mogu biti uspešno izlečena, a uspeh izlečenja raka kod dece je znatno veći nego u populaciji odraslih, rekla je dr Damnjanović, članica Gradskog veća.

Ona je podsetila i da se tokom prethodnog perioda javila velika potreba za pružanjem podrške roditeljima dece obolele od teških i retkih bolesti i zato je grad opredelio 4 miliona za osnivanje Fonda za njihovo lečenje i pomoć roditeljima koji funkcioniše u okviru Centra za socijalni rad ”Solidarnost”.

Ove godine pokrenuta je nova trogodišnja kampanja usmerena na borbu protiv raka sa ciljem da se ukaže na novonastale, aktuelne i globalne probleme u prevenciji, dijagnostici i lečenju maliglnih bolesti.

Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut i UKC Kragujevac ima planirane i pripremljene programe i aktivnosti na temu primarne i sekundarne prevencije malignih bolesti koje će da realizuje u skladu sa epidemiološkom situacijom, rekla je na konferenciji za novinare doc. dr Ivana Simić Vukomanović, načelnica Centra za promociju zdravlja. Partnerski je izrađen zdravstveno-vaspitni materijal za sve koordinatore aktivnosti na nivou okruga.

Iako u pandemiji, ne smemo da zaboravimo hronične nezarazne bolesti, u prvom redu maligne bolesti koje predstavljaju jedan od najznačajnijih javno-zdravstvenih problema i znatan faktor oboljevanja ali i umiranja. Ono na šta želimo da se fokusiramo jeste važnost preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti i skrenemo pažnju javnosti na promenjive faktore rizika kao što su nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, konzumiranje psihoaktivnih supstanci, izlaganje štetnim zracima sunca te da se njihovim kontrolisanjem, prema istraživanjima SZO, oboljevanje može smanjiti između 30 i 50 procenata.

Inače, Međunarodni dan dece obolele od raka ustanovljen je 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka, a 2013. godine postao je deo Kalendara javnog zdravlja u Republici Srbiji. Obeležava se 15. februara sa ciljem podizanja svesti o malignim bolestima u dečijem uzrastu i dodatne podrške naporima koji imaju za cilj obezbeđivanje adekvatne dijagnostike, lečenja i podrške porodicama.

Post Author: Milan

Ostavi komentar