Načinjeni prvi snimci Zemlje iz vasione

Džordž Vašington kreirao je 1782 godine orden „Purpurno srce“, najstarije američko vojno odličje. Dodeljuje se posthumno vojnicima koji su poginuli u ratu ili za života ranjenima u vojnim sukobima.

Rođen je 1859 godine srpski glumac, reditelj i pisac pozorišnih komada, humorističkih feljtona i komedija Ilija Stanojević, poznat kao Čiča Ilija, najpopularniji komičar svog vremena, izuzetno omiljen glumac živog i spontanog humora i bogatog duha. Izuzev četiri godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, celu karijeru proveo je u Narodnom pozorištu u Beogradu. Napisao je lakrdiju s pevanjem „Dorćolska posla“, a s Jankom Veselinovićem komediju s pevanjem „Potera“. Takođe je ostavio snažan pečat na beogradske boeme koji su se okupljali u Skadarliji. Publiku je posebno oduševljavao ulogama Papa Naska u „Dorćolskim poslima“, Kir Janje u istoimenoj komediji, Vula Pupavca u „Podvali“, Kalče u „Ivkovoj slavi“, Srete čizmara u „Zloj ženi“, Štancike u „Izbiračici“, Falstafa u „Veselim ženama“, Tkača Cedulje u „Snu letnje noći“, Polonija u „Hamletu“, Kasija u „Juliju Cezaru“, ulogama u „Uobraženom bolesniku“ i „Građaninu kao plemiću“.

Rođena je 1876 godine Mata Hari (pravo ime Margaretha Geertruida Zelle), igračica, poreklom Holanđanka, inače u istoriji upamćena kao nemačka špijunka u Prvom svetskom ratu. Osuđena je i streljana u Francuskoj.

Američki satelit Explorer 6 načinio je 1959 godine prve snimke Zemlje iz vasione.

Umrla je 1989 godine srpska pozorišna rediteljka Mira Trailović, godinama jedna od najdominantnijih ličnosti našeg i svetskog teatra. Osnovala je 1956. Atelje 212, a potom i BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival), čiji je umetnički direktor bila od 1967. do smrti. Bila je i umetnički direktor Međunarodnog pozorišnog festivala u francuskom gradu Nansi 1983. i 1984. Kao reditelj, predstavila je beogradskoj publici prvi put najznačajnija imena svetske pozorišne avangarde poput Ežena Joneska (Eugene Ionesco), Žana Pola Sartra (Jean Paul Sartre), Edvarda Olbija (Edward Albee), Tomasa Eliota (Thomas), Stanislava Vitkjeviča (Stanislaw Witkievwicz), a na scenu je postavila i hipi-mjuzikl „Kosa“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar