Na velikom protestu u Beogradu srušen režim Slobodana Miloševića

U Beogradu je 1940 godine rođena poznata glumica Milena Dravić. Na film je dospela slučajno, tako što ju je na naslovnoj strani neke ilustrovane revije još kao srednjoškolku zapazio reditelj F. Cap i dao joj ulogu u filmu „Vrata ostaju otvorena“ (1959). Kako se nametnula svojim šarmom i spontanošću, ubrzo su se ređale njene uloge u filmovima: „Diližansa snova“ (1960), „Zajednički stan“ (1960), „Uzavreli grad“ (1961), „Leto je krivo za sve“ (1961). Motivisana uspehom koji je do tada postigla, upisuje Akademiju za film, pozorište, radio i televiziju. Za ulogu u „Prekobrojnoj“ (1962) osvaja Zlatnu arenu na Festivalu u Puli. Od tada sarađuje sa preko trideset reditelja svih generacija i neprekidno igra uglavnom glavne uloge u više od pedeset filmova najrazličitijih žanrova. Postala je jedan od glumačkih postulata srpske kinematografije. Svoju drugu Zlatnu arenu dobila je za ulogu u filmu „Biciklisti“ (1970). Dobitnica je i pet Srebrnih arena, a za ulogu u filmu „Posebni tretman“ (1980) nagrađena je nagradom za epizodnu ulogu na Festivalu u Kanu. Od brojnih drugih filmskih nagrada i priznanja ističe se titula Prve dame jugoslovenskog filma koja joj je dodeljena na Filmskim susretima u Nišu još 1970. godine. Iako je u nizu filmova igrala dramske uloge, njene najizrazitije glumačke vrednosti su, prema njenom vlastitom uverenju, „karakterne uloge sa elementima komedije“, koje su do punog izražaja došle u seriji zabavnih televizijskih emisija – „Obraz uz obraz“. Uspešno je igrala i u velikom broju televizijskih serija i drama, a okušala se i u pozorištu. Dobitnica je Oktobarske nagrade grada Beograda 1970. godine.

Bitlsi su 1962 godine objavili svoj prvi album – „Love Me Do“.

Amerikanac Dejvid Kunst završio je 1974 godine prvo putovanje oko sveta pešice; za taj poduhvat bilo mu je potrebno četiri godine i 21 par obuće. On je krenuo iz svog rodnog grada Waseca u Minesoti 20. juna 1970 godine. Svoje razloge za ovaj neobični put objasnio je rečima: „Zasitio sam se svog posla, ljudi koji ne žele da razmišljaju i svoje žene.“ Tokom ovog dugog puta, pridobio je i spoznore koji su mu pomogli da sakupi novac za UNICEF.

Dalaj Lama je 1989 godine dobio Nobelovu nagradu za mir povodom svog nenasilnog zalaganja za okončanje kineske vlasti nad Tibetom.

Demokratska opozicija Srbije pozvala je 2000 godine građane da se okupe ispred Savezne skupštine, kako bi se suprotstavili velikoj izbornoj krađi koju je Savezna izborna komisija sprovela po nalogu Slobodana Miloševića. Pristalice DOS-a su počele sa okupljanjem još u ranim jutarnjim satima, dolazeći organizovano iz više pravaca Srbije. Oko 15 časova, građani okupljeni ispred Skupštine pokušali su da uđu u nju, u čemu su i uspeli, jer se policija povukla, a već oko 18 časova pripadnici policijske stanice u ulici Majke Jevrosime položili su oružje i priključili se demonstrantima. I oko zgrade RTS-a vodila se borba: policija je, pokušavajući da rastera masu, bacila suzavac, ali je bager prokrčio put do ulaza. Program RTS-a je prekinuo sa emitovanjem redovnog programa oko 17 sati, dok su sve druge stanice polako, jedna za drugom, počele da emituju stvarnu sliku sa beogradskih ulica. Novoizabrani predsednik SRJ, Vojislav Koštunica, obratio se predveče građanima sa terase Skupštine grada, a potom i preko RTS-a. Stotine hiljada građana je u toku noći bilo na ulicama Beograda i slavilo pobedu. Strepeći od moguće intervencije VJ i drugih bezbedonosnih formacija bivšeg režima, oni su dočekali prvo jutro bez diktatora.

Post Author: Milan

Ostavi komentar