Na Svetoandrejskoj skupštini zbačen knez Aleksandar Karađorđević

Rođen je 1803 godine Hektor Berlioz, francuski kompozitor i muzički pisac, tvorac francuske programske muzike, vođa muzičkog romantizma. Izvršio je veliki uticaj na evropsku muziku. Pisao je muzičke članke i kritike, komponovao simfonijska dela, opere… Dela: „Fantastična simfonija“, „Harold u Italiji“, „Trojanci u Kartagini“, „Prokletstvo Fausta“…

Svetoandrejska skupština zbacila je 1858 godine s prestola srpskog kneza Aleksandra Karađorđevića. Miloš Obrenović je ponovo postao knez, a za njegovog naslednika proglašen je knežev sin Mihailo Obrenović.

Skupština Srbije prihvatila je 1888 godine ustav radikala – kojim je prvi put uvedena parlamentarna demokratija – i kralja Milana Obrenovića. Kralj je ukinuo ustav državnim udarom 9. maja 1894. i vratio na snagu Namesnički ustav iz 1869.

Umro je 1918 godine Ivan Cankar, jedan od najvećih slovenačkih književnika, majstor snažnog izraza, slikar društva svoga vremena, nepomirljiv i oštar kritičar društvenog zla, branilac potlačenih i eksploatisanih. Odličan satiričar, sa mnogo osećanja za socijalnu pravdu, postavio je i raspravljao niz socijalnih i psiholoških problema; dao je veliki broj snažnih dela, od kojih su najpoznatija: „Kralj Bejtanove“, „Za dobro naroda“, „Martin Kačur“, „Sluga Jernej i njegovo pravo“… Ljubljanski biskup Jeglič naredio je da se 1899. spali njegova zbirka pesama „Erotika“. Jedan je od prvih i, pored Župančića, najjači predstavnik literarnog pokreta poznatog kao moderna.

U Jugoslaviji su 1938 godine održani parlamentarni izbori, sedmi i poslednji između dva svetska rata.

Post Author: Milan

Ostavi komentar